Obavijesti

News

Komentari 14

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista: Najviše je noćenja u Istarskoj županiji

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista: Najviše je noćenja u Istarskoj županiji
3

U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, izvijestilo je Ministarstvo turizma po čijim su podacima dolasci na razini 80 posto onih iz rekordne 2019., a noćenja na razini od 81 posto

VIDEO

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, od ukupno 25 milijuna noćenja, 21,6 milijuna ostvarili su strani turisti, dok su 3,3 milijuna noćenja ostvarili domaći turisti. 

Tako je u srpnju ove godine ostvareno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. U usporedbi s rekordnim rezultatima iz predpandemijske 2019. godine, rezultati u ovogodišnjem srpnju su na razini 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u istom mjesecu 2019.

Najviše noćenja u Istarskoj županiji, Rovinj najbolja destinacija

Najviše turističkih noćenja, njih 6,7 milijuna, ostvareno je u Istarskoj županiji, a dvije županije su na drugom mjestu po broju noćenja, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, gdje je bilo 4,7 milijuna turističkih noćenja. 

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama

U Zadarskoj županiji ostvareno je 4,3 milijuna noćenja, u Šibensko-kninskoj 1,9 milijuna, dok ih je u Dubrovačko-neretvanskoj županija bilo 1,5 milijuna. 

Rovinj je najbolja destinacija s 909.000 noćenja, a slijede Vir koji je zabilježio 856.000 i Poreč sa 734.000 noćenja.

U Makarsku je došlo 56 tisuća gostiju, skoro 70 posto rekorda iz 2019. godine
U Makarsku je došlo 56 tisuća gostiju, skoro 70  posto rekorda iz 2019. godine

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 4,4 milijuna, zatim slijede Slovenci sa 3,7 milijuna noćenja, Poljaci sa 2,4 milijuna, Česi sa 2 milijuna te Austrijanci sa 1,9 milijuna noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, navode iz ministarstva. 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazuju da Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija, a da srpanjski rezultati daju razlog za optimizam. 

Od danas noćni klubovi, barovi i kafići smiju raditi samo do ponoći

"Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. U posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine", ističe Brnjac.

Hrvatska s nekih tržišta ostvaruje bolje rezultate nego u srpnju 2019.

Dodaje da u srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka, Hrvatska ostvaruje bolje rezultate nego li u srpnju 2019. godine. 

"To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu", kazala je Brnjac.

Hrvatska udruga turizma tvrdi: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu: Čvrsto u 'zelenom'
Hrvatska udruga turizma tvrdi: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu: Čvrsto u 'zelenom'

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da su dobri rezultati i trendovi turističkog prometa  u srpnju posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu.

"U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz i rujan su također vrlo dobre", kaže te ističe da će daljnji rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca