Obavijesti

News

Komentari 10

HSLS: Bandićev memorandum sadrži proceduralne pogreške

HSLS: Bandićev memorandum sadrži proceduralne pogreške
1

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Vladimir Andrić ocijenio je da Bandićevu vladavinu karakterizira sve lošija komunalna infrastruktura, gubici resursa, nedostatak vizije razvitka prometa

VIDEO

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Vladimir Andrić rekao je u utorak da je Memorandum o razumijevanju Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills o gradnji projekta "Zagreb City" proceduralna pogreška i sadržajni gubitak za Grad te da bi se manje izgubilo ako se projekt prekine.

"U sadašnjem vremenu 'surogatu demokracije' osoba visoke inteligencije bez moralnih ograničenja uz podršku politike, pogrešnih zakona i interesnih skupina može gradove pretvoriti u riznicu izvora sredstava za iskorištavanje u svoje privatne interese", ustvrdio je Andrić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da Bandićevu vladavinu karakterizira sve lošija komunalna infrastruktura, gubici resursa, nedostatak vizije razvitka prometa te "uspješni pokušaji pretvorbe gradske imovine u privatnu".

"Od početka 2019. svjedoci smo kako Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić građane Zagreba dovode u neizvjesnu situaciju svojim prijedlozima izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i potpisanim Memorandumom o razumijevanju", rekao je Andrić.

Andrić je, nabrajajući proceduralne greške projekta poznatijeg kao "zagrebački Manhattan", podsjetio da svaki zaključak koji Gradu uzrokuje troškove veće od milijun kuna treba doći na sjednicu Gradske skupštine i biti izglasan, što se, dodaje, nije dogodilo u ovom slučaju, iako će donijeti puno veće troškove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadalje, gradonačelnik je potpisao pravovaljani ugovor prije nego što su dovršene izmjene GUP-a, što, ističe, može dovesti do toga da potpisani memorandum bude nevažeći.

Bandić je također pogriješio u objavljivanju informacija jer to može ugroziti projekt, a, ističe Andrić, prema njegovim riječima išao je razgovarati s trećom stranom, što također nije smio.

Andrić: Zar je to interes Grada Zagreba? 

Osim "isprovociranih izmjena GUP-a", tu su i sadržajne pogreške s obzirom na to da memorandum sadrži obvezujuće stavke, iako se u zadnjoj točci navodi da neće biti obvezujući.

U HSLS-u su mišljenja da je za Grad gubitak manji ako se taj projekt prekine, nego ako se nastavi s realizacijom projekta. 

"Pitamo se koja je svrha "Grada u Gradu"? Uložiti 500 milijuna eura, izgraditi infrastrukturu, predati površinu od 1,1 milijun metara četvornih, a ne dijeliti dobit sve dok i zadnji kredit trećeg investitora ne bude isplaćen. Većinski vlasnik, a to neće biti Zagreb, donosit će sve odluke. Zar je to interes grada?", upitao je Andrić.

Tvrdi da bi se Državno odvjetništvo trebalo "brinuti i baviti proceduralnim i sadržajnim pogreškama".

"Mislim da Grad i vijećnici trebaju dignuti ruke protiv GUP-a i ostaviti Gradu ono što je najvrjednije, a to su površine, ljudi i investicije u razvijanje komunalne infrastrukture", zaključio je Andrić. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a