Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatski Telekom povećao neto dobit na 53,3 milijuna eura

Hrvatski Telekom povećao neto dobit na 53,3 milijuna eura

Troškovi redovnog poslovanja narasli su u prvom polugodištu 2023. za 6,7 posto na godišnjoj razini, na 296 milijuna eura

VIDEO

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci neto dobit od 53,3 milijuna eura, što je za 33,3 posto više nego godinu ranije, čime se dobit približava pred-pandemijskim razinama, najvećim dijelom podržana neoperativnim stavkama i poslovanjem Crne Gore, objavili su u četvrtak iz HT-a.

HT je u tom razdoblju povećao prihode za 6,2 posto na 492 milijuna eura, dok je prilagođena EBITDA AL uvećana 1,8 posto, na 178 milijuna eura, navodi se u financijskom izvješću kompanije.

Troškovi redovnog poslovanja narasli su u prvom polugodištu 2023. za 6,7 posto na godišnjoj razini, na 296 milijuna eura, a to povećanje je najvećim dijelom rezultat većih materijalnih troškova (16,6 milijuna eura ili 12,2 posto), troškova zaposlenika (4,6 milijuna eura ili 6,3 posto) i vrijednosnim usklađenjem imovine (2,2 milijuna eura ili 60,3 posto). Dvoznamenkasti inflacijski pritisak na troškove donekle je bio ublažen kontinuiranom transformacijom operativnog modela i inicijativama za povećanje troškovne efikasnosti, ističu iz HT-a.

HT na obali bilježi rast prometa od 30 posto, za većinu toga su zaslužni hrvatski korisnici
HT na obali bilježi rast prometa od 30 posto, za većinu toga su zaslužni hrvatski korisnici

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su u prvom polugodištu 233,1 milijuna eura i bile su za 126,4 posto veće na godišnjoj razini, a kako ističu iz HT-a, to predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

„U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu privatnih i poslovnih korisnika te s rastom prihoda i EBITDA-e čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje", istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Konstantinos Nempis. 

Što se tiče izgleda za cijelu 2023. godinu, HT i dalje očekuje nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, odnosno godišnje prihode na razini od 984 milijuna eura i prilgođenu EBITDA AL od 378 milijuna eura. Također, očekuje i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar), dok izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja, navodi se u izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C