Obavijesti

News

Komentari 23

HT-u je kazna neprimjerena, dobili su 30 dana da je plate

HT-u je kazna neprimjerena,  dobili su 30 dana da je plate
1

Smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015, kaže HT

VIDEO

U Hrvatskom telekomu (HT) visinu kazne od 28,1 milijun kuna koju moraju platiti na temelju presude Visokog prekršajnog suda, a zbog prekršaja iz 2015., smatraju neprimjerenom i analiziraju daljnje pravne korake, dok iz HAKOM-a kažu da HT tu kaznu mora platiti u roku od 30 dana, doznaje Hina iz HT-a i HAKOM-a.

- Izrečenu novčanu kaznu HT mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako u tom roku plati dvije trećine kazne smatrat će se da je plaćena u cijelosti - kažu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) na upit Hine.

Naglašavaju i da redovnih pravnih sredstava protiv presude više nema te da je moguće, kako kažu, "ulaganje izvanrednih pravnih lijekova, ali oni ne suspendiraju izvršenje".

Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 mil. kuna
Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 mil. kuna

Riječ je o presudi Visokog prekršajnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda i odbačena žalba HT-a na presudu koju je u postupku sa HT-om oko toga dobio HAKOM, što je sve krenulo još u 2016. zbog prijave da HT nije HAKOM-u dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima je prodavao usluge od 2015. do 2016. godine.

HAKOM je potom pokrenuo inspekcijski nadzor zbog određenih paketa usluga koje nisu bile prijavljene u službenom HT-ovom cjeniku, a potom protiv HT-a pokrenuo i sudski postupak koji je i dobio, te je HT-u određen spomenuti iznos kazne, što je najviša kazna za nekog telekom operatora u Hrvatskoj.

Iz HT-a poručuju da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake, ali i da iznos kazne smatraju neprimjerenim.

- U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. HT inače kontinuirano mijenja tarife i u skladu s tim uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom - odgovorili su iz HT-a.

Bilo je i prije kazni, ima ih i u EU

Iz HAKOM-a još poručuju da se svako utvrđeno kršenje regulatornih obveza, kao osobito teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama, mora sankcionirati sukladno zakonu, što uključuje i iznos novčane kazne propisan za tu vrstu prekršaja.

"Nije prvi put da je HT kažnjen zbog kršenja regulatornih obveza, a i ostali operatori bili su kažnjavani zbog drugih, manje ozbiljnih prekršaja. Prethodne najveće kazne za kršenje regulatornih obveza u RH su iznosile 2 milijuna kuna", ističu iz HAKOM-a, ne navodeći tko je i kada kažnjen s tom kaznom.

Dodaju pak da se za slična kršenja zakona i u drugim državama članicama EU-a izriču takve kazne, dok su kazne koje izriče Europska komisija daleko veće, pri čemu iznose primjer odnosno, kako kažu, usporediv slučaj odnosno kaznu izrečenu Deutsche Telekomu (DT) i Slovak Telekomu, u iznosu nešto višem od 38 milijuna eura nakon presude Općeg suda EU-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!