Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Htio maknuti Moralesa? Hrvat Mario Tadić pušten iz zatvora

Podsjetimo, Tadić je uhićen u Santa Cruzu u noći 16. travnja 2009. nakon što je u hotelu Las Americas preživio napad policije. Tad je ubijen hrvatski branitelj Chico

REUTERS
Foto: REUTERS
73 komentara

Hrvatski državljanin Mario Francisco Tadić (60), osuđen u Boliviji na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog pripremanja vojnog ustanka protiv režima predsjednika Eve Moralesa, pušten je na slobodu jer je u pritvoru bio od 2009. godine. 

Njegov odvjetnik je potvrdio da je napustio zatvor u La Pazu i kako će se vjerojatno vratiti u Hrvatsku. Nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Podsjetimo, Tadić je uhićen u Santa Cruzu u noći 16. travnja 2009. nakon što je u hotelu Las Americas, u središtu grada, preživio napad specijalne policije. Tada su ubijena tri europska državljanina - dva Mađara i Irac, zbog sumnje da su došli u Santra Cruz pomoći odcjepljenju istoimene bogate pokrajine. 

Među ubijenima je bio i vođa skupine Eduardo Rózsa-Flores "Chico", sin Mađara i Bolivijke koji se u Osijeku pridružio Zboru narodne garde kao njen prvi inozemni dragovoljac. 

Eduardo Rózsa-Flores "Chico"

Chico i Tadić su jedno vrijeme živjeli u Osijeku i primali braniteljske mirovine. Chico se nakon rata odselio u Mađarsku, a Tadić ostao u Osijeku, gdje ima suprugu i djecu.

Uz Tadića je u Boliviji 2009. uhićen i Mađar Elod Tóásó (35)Tadić je osuđen zbog regrutiranja ustanika, a Tóásó za pružanje informatičke podrške.

Obojica su prvo negirala krivnju, a kasnije su sve priznali kako bi što prije izašli iz zatvora. Tadić je tvrdio kako je cijeli slučaj ispolitiziran.

Branko Marinković

Lokalna vlast u Santa Cruzu, predvođena liderom hrvatskih korijena Brankom Marinkovićem, tražila je autonomiju pokrajine zbog nacionalizacije energetskog sektora i podjele zemlje siromašnom indijanskom stanovništvu. Grupa stranaca trebala je obučiti i organizirati lokalno stanovništvo u slučaju prisilnog oduzimanja imovine. 

U akciji je uhićeno 39 ljudi, a zasad je presuđeno petorici urotnika. Marinković i protivnici režima nalaze se u egzilu u Brazilu i SAD-u.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message