News

Komentari 41

Htio ulagati u Mljet, a završio u pritvoru zbog pranja novca

Htio ulagati u Mljet, a završio u pritvoru zbog pranja novca

Kolega Vladimira Jevtušenkova tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu. Ruski tajkun u kućnom je pritvoru. Iz Hrvatske se povukao početkom godine

Vladimira Jevtušenkova uhitili su i stavili u kućni pritvor zbog optužbi da je prao novac. Jedan od najbogatijih ruskih tajkuna najveći je dioničar konglomerata Sisteme u sklopu kojega je najveći ruski teleoperater i naftna kompanija Bašnjeft, jedina u Rusiji koja nije u državnom vlasništvu.

Jevtušenkov je težak oko 9 milijardi dolara, a dio svog bogatstva planirao je uložiti u turističke objekte na Mljetu, no odustao je početkom ove godine zbog nerješivih vlasničkih pitanja. Naime, zemljište je kupio još prije deset godina, no tadašnjeg SDP-ova načelnika općine optužili su za pogodovanje ruskom tajkunu, što je izazvalo žestoke obračune između SDP-a i HDZ-a.

Mihail Hodorkovski, bivši čelnik Yukosa, svojedobno jednog od najvećih naftnih koncerna Rusije, odmah je reagirao na ovo uhićenje. Uvjeren je da je riječ o politički motiviranom procesu, baš kao što je, kaže, bio slučaj i s njime kada je iz sličnih razloga odležao 10 godina, piše Večernji list. 

Najčitaniji članci