Obavijesti

News

Komentari 170

Huanito mora u zatvor: 'Ovo je za njega poput smrtne kazne!'

Huanito mora u zatvor: 'Ovo je za njega poput smrtne kazne!'
1

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje

VIDEO

Županijski sud potvrdio je Huanitu Luksetiću (40) prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanje marihuane.

- Ovakva presuda je van svake pameti. Odgovorno, jasno i glasno tvrdim da je ovo presuda na smrt u zemlji u kojoj ne postoji smrtna kazna, a ona se u ovom slučaju gura na mala vrata. Radi se o čovjeku koji je ulje kanabisa uzimao kao jedan od rijetkih lijekova koji mu je donekle omogućavao normalan život i preživljavanje. Bez tog sredstva njemu se uskraćuje osnovno i temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Nadležni su u ovoj situaciji imali izbor da biraju između života i smrti, a oni su izabrali smrt. Ne znam kako je uopće moguće da netko do te mjere bukvalno shvaća zakon, za to stvarno treba biti plitkouman. Sud bi u ovom slučaju trebao puno šire tumačiti zakon, štiteći najviše ljudske vrijednosti, a to je, opet ponavljam - život, koji je ovdje doslovno ugrožen. Pa vi novinari i javnost ste pokazali veći interes da se čovjeku zaštiti život naspram onih koji bi ga trebali štititi. Koliko ja znam javnost je na Huanitovoj strani, ali kako je u ovoj državi sve moguće, evo moguć je i ovakav apsurd - zgroženo govori odvjetnik Vladimir Gredelj za 24sata.

No nema predaje, dodaje Gredelj, kojemu je zadaća, kaže, da kao Huanitov odvjetnik štiti ljudska prava, ali da se i kao čovjek kojemu je stalo do života, bori za njegov život. 

'Huanito nije u stanju kominicirati. Doslovno je shrvan...'

- Poduzet ću sve što je u mojoj moći i dalje se obraćati Vrhovnom, Ustavnom, Europskom sudu za ljudska prava - najavio je Gredelj, od kojeg doznajemo kako Huanito trenutno nije u stanju s nikim komunicirati.

- Čuo sam se s njegovom majkom i čovjek je doslovno shrvan. Pa zamislite samo kako bi se vi osjećali da vas netko osudi na smrt jer ste se liječenjem prirodnim sredstvom pokušali održati na životu - kazao je Gredelj. 

Podsjetimo, Huanito je javnosti postao poznat nakon što je krajem listopada 2014. godine uhićen jer je, nakon što je isprobao sve moguće medicinske i druge neučinkovite opcije, bez skrivanja, u dvorištu pred kućom posadio 11 biljaka marihuane s namjerom da od njih spravi dovoljnu količinu kanabisovog ulja koje mu je olakšavalo život i vratilo funkcije mišića tj. sposobnost govora i kretanja koje mu je oduzela teška bolest multiple skleroze. 

U studenom 2017. godine Općinski sud u Rijeci nepravomoćno ga je osudio na dvije godine zatvora, a drugostupanjiski sud kaznu je sada i potvrdio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...