News

Komentari 1

HUB: Broj zahtjeva izbjeglih Ukrajinaca za osnovni račun zasad nije značajan

HUB: Broj zahtjeva izbjeglih Ukrajinaca za osnovni račun zasad nije značajan

Banke su započele s pripremnim aktivnostima ili su već uvele tehnička rješenja radi osiguravanja pristupa osnovnom računu za izbjeglice iz Ukrajine

Kažu to iz Hrvatske udruge banaka (HUB) po čijim informacijama za sada nema većeg broja zahtjeva.

Hrvatska narodna banka (HNB) je u ponedjeljak obavijestila banke sa sjedištem u Hrvatskoj kako očekuje da izbjeglicama iz Ukrajine, koji na teritoriju Hrvatske imaju zakonito boravište, osiguraju besplatan pristup osnovnom računu, uključujući i deset nacionalnih ili prekograničnih transakcija u kunama i eurima bez zaračunavanja naknade.

"Od 24. veljače 2022. godine svjedočimo masovnoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Jedna od najtežih posljedica ruske invazije je raseljavanje velikog broja civilnog stanovništva. U tim uvjetima pristup osnovnim financijskim uslugama predstavlja nužan preduvjet za normalizaciju života izbjeglica i njihovu integraciju", istaknuli su iz HNB-a.

Iz Hrvatske udruge banaka u odgovoru Hini navode da trenutno ne raspolažu detaljnom statistikom, ali da prema njihovim informacijama zasad nema značajnoga broja zahtjeva.

"Banke će, kao i do sada, postupati u skladu s preporukama regulatora te su započele s pripremnim aktivnostima ili su već implementirale tehnička rješenja u cilju osiguravanja pristupa osnovnom računu za izbjeglice iz Ukrajine", kažu iz HUB-a.

Napominju i da su pojedine banke i prije preporuke započele s pripremnim aktivnostima te omogućile razne pogodnosti za izbjeglice iz Ukrajine radi olakšavanja njihove situacije.

Osiguravanjem osnovnog računa, pojašnjavaju iz HUB-a, izbjeglice iz Ukrajine imaju mogućnost koristiti kunski tekući račun za plaćanje te debitnu karticu za navedeni račun. Također, imaju mogućnost polagati i podizati novčana sredstva na šalteru ili bankomatu te koristiti internetsko ili mobilno bankarstvo.

Dodatno, izbjeglice će imati mogućnost koristiti minimalno deset nacionalnih ili prekograničnih transakcija u kunama i eurima bez zaračunavanja naknade, dok će neke banke u skladu s vlastitim poslovnim politikama omogućiti i dodatne pogodnosti za navedene klijente, kažu iz HUB-a.

Navode i da je platni sustav visoko automatiziran te funkcionira u realnom vremenu, stoga je potreban značajan angažman djelatnika banaka za prilagodbu, a poručuju da će banke uložiti maksimalne napore da bi njihovi sustavi bili spremni za provedbu svih aktivnosti te da sustav i nadalje funkcionira bez poteškoća.

Prema zadnjim podacima, u Hrvatsku je do sada ušlo devet i pol tisuća raseljenih osoba iz Ukrajine.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci