Obavijesti

News

Komentari 19

HUB o Udruzi Franak: 'Ovo je pokušaj pritiska na sud, njihovo je ponašanje neprimjereno...'

HUB o Udruzi Franak: 'Ovo je pokušaj pritiska na sud, njihovo je ponašanje neprimjereno...'

Hrvatska udruga banaka oglasila se oko priopćenja koje je poslala Udruga Franak. Iz HUB-a navode kako je priopćenje Udruge pokušaj manipulacije

VIDEO

Hrvatska udruga banaka (HUB) reagirala je na priopćenje Udruge Franak o odluci Vrhovnog suda o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije. 

Priopćenje HUB-a prenosimo u cijelosti: 

Nastavno na današnje priopćenje Udruge Franak u kojemu se nastavlja praksa objave pojedinačnih sudskih odluka, prije svega, ukazujemo na neprimjerenost takvog ponašanja u javnosti jer se time prvenstveno pokušava izvršiti utjecaj na pravni sustav čime se ugrožava nepristrano suđenje utemeljeno na stručnosti i znanju te ustavna prava na pravično suđenje.

Objavljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Dodatno, ukazali bismo da je ova pojedinačna odluka VSRH-a, prema navodima Udruge Franak, donesena više od mjesec dana prije sjednice Građanskog odjela tog suda na kojoj se odlučivalo o pravnom shvaćanju u predmetima vezanima za konvertirane CHF kredite, pa stoga pravno stajalište sudaca zauzeto u tom pojedinačnom postupku ne može imati opće pravne učinke na sve sporove o konvertiranim CHF kreditima.

Dobronić: Sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta
Dobronić: Sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta

Kao što je i sam Vrhovni sud istaknuo u obrazloženju odluke, o pitanju pravnog interesa je već sam Vrhovni sud odlučivao u predmetu broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. te se ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije ništa promijenilo u odnosu na prava potrošača. Ova odluka ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ujedno, ocjenjujemo da se radi o neprimjerenom pokušaju manipulacije javnošću i medijima koristeći ovu odluku kao prejudiciranje konačnih ishoda pojedinačnih sudskih postupaka osobito po konvertiranim kreditima, po kojima su se dodaci sklapali temeljem zakona i sa zakonom određenim učincima takve konverzije.

Podsjećamo da je upravo Vrhovni sud u jednom od ranije iznesenih stajališta zastupao shvaćanje kako je sklapanjem Sporazuma o konverziji osigurano otklanjanje nepoštenih ugovornih odredbi uz istovremeno održavanje valjanosti ugovora, a što je u skladu sa temeljnim načelima europske regulative.

Vrhovni sud: PBZ mora vratiti 6.600 eura preplaćenih kamata čovjeku s kreditom u švicarcima
Vrhovni sud: PBZ mora vratiti 6.600 eura preplaćenih kamata čovjeku s kreditom u švicarcima

Hrvatska je jedina država koja je imala zakonsko rješenje sa retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima. U konverziji su sve preplate po osnovi tečajnih razlika i preplaćenih kamata banke bile dužne uzeti u obzir te su sve preplate retroaktivno iskorištene za namirenje kredita u EUR. Povrh toga, sklapanje Sporazuma o konverziji bilo je obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača. Time su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.