Obavijesti

News

Komentari 32

Humanitarac: U 21 godinu je prikupio 43 milijuna kn pomoći

Humanitarac: U 21 godinu je prikupio 43 milijuna kn pomoći
3

Umirovljeni Mato Agetić je od Domovinskog rata do danas diljem BiH i Hrvatske odaslao nevjerojatne 123 pošiljke humanitarne pomoći ukupne težine 2.250 tona

VIDEO

Iako s adresom u njemačkom Singenu, umirovljeni Mato Agatić (66) nikad nema mira pa je i ovih dana u poplavljenu Županju i bosanski Odžak dopremio veliku humanitarnu pomoć.

- Vrijednost pomoći je malo više od 660.000 kuna, ali to je manje važno. Bitno je da je sve došlo u ruke onima koji su stradali u poplavama - skromno govori Mato. 

Iz Hrvatske sam u Njemačku otišao kao mladić, ali sam srcem i dušom ostao vezan uz rodni kraj. Kada je buknuo rat, pomoć je u neljudskim ratnim uvjetima trebala svima, i stanovnicima i civilima. Nitko tada nije razmišljao o sebi, dali smo od sebe najviše što smo mogli, kaže Mato

Prikupljanje pomoći potaknula je njegova kći Matija Mijač Agatić. Mato nije dvojio, pridružili su se i njegovi prijatelji.

- To su moji dragi Vesna i Jozo Mandić, Kaja i Luka Grgić, Dario Mrnjavac, Karolina Rajić, a golem doprinos dao je i nadgradonačelnik Singena Bernd Häusler, kao i moja dugogodišnja suradnica na humanitarnim akcijama Sabine Becker - kaže Mato.

Uspjeh te akcije Mate Agatića i njegova nesebična potreba da pomogne ljudima u nevolji bit će razumljivija zna li se doista zadivljujući podatak: tijekom Domovinskog rata Mato je uz golemu pomoć svojih prijatelja i zemljaka ne samo Singena nego mjesta diljem Njemačke u razdoblju od 1991. do 2012. godine organizirao, prikupio i u mnoge hrvatske krajeve od Nuštra sve do Mokošice, u Bosansku Posavinu od Brčkog do Odžaka i sve do Sarajeva u BiH otpremio čak 123 humanitarne pošiljke u 127 tegljača, ukupne težine 2.250 tona, a sveukupne vrijednosti 5,764.026 eura. U svemu ima preciznu i uredno složenu dokumentaciju.

- Iz Hrvatske sam u Njemačku otišao kao mladić, ali sam srcem i dušom ostao vezan uz rodni kraj. Kada je buknuo rat, pomoć je u neljudskim ratnim uvjetima trebala svima, i stanovnicima i civilima. Nitko tada nije razmišljao o sebi, dali smo od sebe najviše što smo mogli - kaže Mato.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...