Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
241 komentara

'HDZ poštuje odluku Suda, ali tražimo očitovanje o članku 8.'

Iz Stožera najavljuju da će ustrajati da Vukovar postane i ostane mjesto posebnog pijeteta kao i od zahtjeva da se članak 12. Ustavnog zakona ne provodi u Vukovaru

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
241 komentara

HDZ poštuje odluku Ustavnog suda. U više smo navrata isticali da nismo za umanjivanje bilo čijih prava, ali ćemo i dalje inzistirati na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8. - na koji se osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci.

Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru.

Ponavljamo zahtjev - koji smo u više navrata upućivali - da se ne samo Vlada RH, nego i predsjednik RH Ivo Josipović, napokon očituju o nepoštivanju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara. Njihovo kontinuirano oglušivanje i pokušaj da se taj problem prikrije potvrda je ispravnosti stajališta HDZ-a, stoji u priopćenju HDZ-a.

'Hvala Sudu što je poručio da su ploče postavljene ilegalno'

Odluka Ustavnog suda da zabrane provođenje referenduma o dvojezičnosti jer ga smatraju neustavnim, izazvala je ogorčenje u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Detaljnije će je komentirati nakon što je i detaljnije prouče. Tada će se obratiti javnosti i reći kako će dalje postupati.

Tek su djelomično zadovoljni dijelom koji se odnosi na moratorij primjene Zakona o dvojezičnosti. 

- Hvala Ustavnom sudu što je izrekao ono što mi stalno govorimo, a to je da su ploče protuzakonito postavljene i nakon ovoga očekujemo i smatramo da će Vukovar biti u potpunosti izuzet od primjene dvojezičnosti. Što se tiče referenduma važno je istaknuti da to nije bila naša prvotna želja, ali su nas vladajući na to prisilili i morali smo pribjeći ovoj metodi. U tom smislu očekivali smo da Ustavni sud presudi po pravu, a ne po politici, ali eto dogodila nam se politička presuda. U svakom slučaju, odluku ćemo detaljno proučiti i tada iznijeti sve stavove vezano za nju, ali ponavljam kako smo uvjereni da pitanje nije diskriminatorno, jer hrvatski narod ima pravo sam sebi određivati zakone. Ako je u Estoniji, Litvi, Latviji... cenzus 50, pa i 70 posto ne vidim razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj - poručio je Iljkić, piše Jutarnji list.

Iz Stožera najavljuju da će ustrajati na tome da Vukovar postane i ostane mjesto posebnog pijeteta kao i od zahtjeva da se članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne provodi u Vukovaru.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message