Obavijesti

News

Komentari 0

Hvalevrijedna akcija PD Paklenica - čišćenje otpada!

Hvalevrijedna akcija PD Paklenica - čišćenje otpada!
6

Više od 50 članova društva i polaznika Opće planinarske škole prikupilo je oko 6 kubika otpada, a to je tek trećina. Akcija je započela krajem travnja.

VIDEO

Velebit, naš najduži planinski masiv, svojom impozantnošću plijeni pažnju svakog pojedinca koji putuje Likom ili Jadranskom magistralom. Činjenice, kako se na Velebitu nalaze istoimeni park prirode, te dva nacionalna parka – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenica, svakome će biti dovoljne da promisli o prirodnim bogatstvima Planine. 

Stotine tisuća kako alpinista, planinara tako i rekreativaca  upoznalo se s Planinom.  No, ono što Velebit zaista pruža, najbolje znaju oni, koji kroz gotovo čitavu godinu obitavaju gore. Nepredvidiv je. U svakom trenutku izaziva strahopoštovanje. Naizgled, surov krš - uistinu, bajkovita oaza zelenila i mira.

Mjesto radnje ove priče je Nacionalni park Paklenica.
Lokacija: Vlaški grad.
Tko?! Planinari PD Paklenica!
Zašto?! Jer su odlučno krenuli u akciju čišćenja otpada zaostalog od Domovinskog rata, ali i neodgovornog odlaganja istog unazad nešto manje od 20 godina, oko postojećeg planinarskog skloništa. 

Akcija koju provode članovi PD Paklenica započela je krajem travnja.  Do sad je više od 50 članova društva i polaznika Opće planinarske škole prikupilo oko 6 kubika otpada, a to je tek trećina. Teško je procijeniti, jer je vrijeme učinilo svoje. Priroda se pokušala sama boriti protiv onoga za što smo svi odgovorni.  Volji ovih ljudi svjedoči i to, da ih u čišćenju okoliša ne sprječava ni kiša, ni zahtjevan teren, te udaljenost lokacije na koju se dolazi isključivo pješke, putem koji u idealnim uvjetima traje oko 2 sata.

Plastične boce, limenke konzervi, tetrapaci osvježavajućih sokova i sl. ne nalaze se samo na površini, već i pod slojevima lišća bukove šume. Također, veliki problem predstavlja glomazni otpad, željezo, te azbestne ploče.

Ova akcija će trajati sve dok se ne prikupi posljednja boca, limenka i papirić, a tada projekt prelazi u drugu fazu – obnovu i preuređenje skloništa „Vlaški grad“, s kojeg puca jedan od najljepših pogleda na krajolik – Malu Paklenicu, more i otoke zadarskog arhipelaga. Tko je posjetio Vlaški grad, zna na kakvu ljepotu mislim.

Stoga, apeliramo na pomoć Državnog Vrha, planinarskih društava, te svakoga tko osjeća potrebu za saniranjem ovog problema. Akcija koju provode članovi PD Paklenica je hvale vrijedna i pozitivan primjer djelovanja pojedinaca sa željom, da i drugi vide ljepote nacionalnog parka u punom sjaju.

Koordinatori akcija, koje će se održavati u narednim vikendima, su gospodin Josip Krpeta i gospodin Dalibor Bračić. Svi zainteresirani koji žele pomoći, mogu ih kontaktirati na brojeve telefona:  095/ 525 2230 (Josip) ili 092/304 0691(Dalibor).

U suradnji s udrugom ATJ Lučko '90, volonteri 24sata će pripomoći članovima PD Paklenica u subotu 25. svibnja. Pomozite i vi! 

Planinarski pozdrav! Velebit u srcu!            

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca