Obavijesti

News

Komentari 159

Hvar: Među stotinama vjernika, u procesiji bio i Ante Gotovina

Hvar: Među stotinama vjernika, u procesiji bio i Ante Gotovina
6

Procesija u Jelsi najposebnija je, jer se na kraju puta križonoša s križem zatrči preko glavne pjace. Svake godine na Hvar zbog procesije dođe veliki broj vjernika

VIDEO

Na Veliki petak kršćani obilježavaju Kristovu smrt na križu, a to je ujedno i jedini dan u kojem nema euharistijskog slavlja u crkvama. Diljem svijeta razvijeni su mnogi pučki običaji, a u Hrvatskoj je jedan od najpoznatijih onaj na otoku Hvaru, gdje se održava procesija "Za Križen". 

Procesija se održava već više od 500 godina, a od 2009. godine je i na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine. U procesiji je i ove godine bilo više stotina vjernika, koji na Hvar stižu iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta. U procesiji je ove godine bio i general Ante Gotovina. 

"Za Križen" se krenulo na Veliki četvrtak točno u 22 sata iz šest crkava u središnjem dijelu otoka Hvara. Procesije su krenule iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske. 

Križonoše se za procesiju zapisuju nekoliko godina unaprijed, a nositi križ na Hvaru je velika čast. Ove godine u Jelsi je nosio križ Luka Belić, u Pitvama Paulo Duboković, u Vrisniku Dragan Maligec, u Vrbanju Ivan Vodanović, u Svirčima Ljubo Makjanić te u Vrboskoj Pero Gabelić. Jelšanski križonoša na kraju puta dugog oko 22 kilometra ima najteži posao.

S križem se zatrči preko glavne mjesne 'pjace' oko 7 sati ujutro kada se procesija vrati u Jelsu. Na kraju puta svake godine ga dočeka jelšanski svećenik, ispred kojeg klekne s križem, prije nego što se vrati u crkvu. 

Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam izabere, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij.

Vremenske neprilike ne utječu na održavanje procesije, a unatoč buri i hladnoći i ove godine se tradicija nastavila. Osim na središnjem dijelu otoka, procesije se održavaju i u još nekim mjestima na Hvaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...