Obavijesti

News

Komentari 58

HŽ ima super vlak, ali nema strojovođa koji ga znaju voziti

HŽ ima super vlak, ali nema strojovođa koji ga znaju voziti
4

Čak 38 od 39 strojovođa potpisalo je izjavu da nisu dovoljno obučeni za vožnju na novim vlakovima. U HŽ-u kažu da se osposobljavanje provodi prema proceduri

VIDEO

Unatoč svečanom puštanju u promet prvog novog vlaka, Uprava HŽ-a već ima razloga za novu glavobolju jer je 38 od 39 strojovođa potpisalo izjavu da nisu dovoljno obučeni za vožnju na novim vlakom.

- Dana 1. travnja ove godine upućeni smo na školovanje-usavršavanje za novi vlak u kojem su primijenjena tehnološka rješenja koja nam do sad nisu bila poznata i s kojima se do sad nismo susretali. Za vlak vrijednosti više desetaka milijuna kuna osposobljeni smo samo 24 sata teorijski te vas obavještavamo da je to nedovoljno kako bismo stekli minimalne kompetencija za rukovanje ovako sofisticiranim i skupim vlakom – stoji u njihovoj izjavi koju su uputili Upravi HŽ Putničkog prijevoza. Ujedno su zatražili dodatno usavršavanje kako ne bi ugrozili živote putnika i svoje osobne živote. Iz HŽ-a su odgovorili da su strojovođe prošle osposobljavanje koje je verificirala Agencija za sigurnost željezničkog prometa.

- Sukladno tome smatramo da se osposobljavanje provodi na procedurama propisan način. Pored 24 školska sata obavljenog školovanja (teoretski dio), školovanje se sastoji i od daljnjih 56 sati obuke s mentorom – stoji u njihovu odgovoru. Iz Sindikata strojovođe Hrvatske zaista potvrđuju da će uz 24 sata teorije strojovođe dobiti i 56 sati obuke s mentorom, ali su pojasnili da će ta obuka značiti da će strojovođe voziti redovnu liniju s putnicima iza sebe i da to neće biti probna ili uvježbavanje nego stvarna linija. Ali da će pritom biti mentor uz njih.

"Nedovoljno educiran strojovođa potencijalna je opasnost"

- Strojovođe će učiniti sve kako ne bi ugrozili sigurnost putnika pa i svoju, makar vlakovi ne vozili. Jer nedovoljno educiran strojovođa potencijalna je opasnost za sigurnost – izjavio je predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan. Čini se kako je na pomolu još jedan sukob sindikata i Uprave pa nove vlakove možda u startu neće imati tko voziti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu