HŽ objavio komplicirani novi vozni red. O čemu se tu radi? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 28

HŽ objavio komplicirani novi vozni red. O čemu se tu radi?

HŽ objavio komplicirani novi vozni red. O čemu se tu radi?
2

Grafikoni su se proširili na društvenim mrežama, ali iz odgovora HŽ Infrastrukture proizlazi da je ovaj vozni red namijenjen prijevoznicima, a ne putnicima

VIDEO

HŽ Infrastruktura, državna firma koja upravlja željezničkom infrastrukturom, objavila je nacrt novog voznog reda za željeznički promet za ovu i sljedeću godinu. 

Na prugama na kojima voze vlakovi za prijevoz putnika i teretni vlakovi objavljen je vozni red koji pokriva obe opcije, a istaknut je i red samo za putničke vlakove. Možete ga vidjeti ovdje.

Na stranici je pridružen i niz linija diljem Hrvatske, a ako kliknete na bilo koju od njih, primjerice na 'Ogulin-Knin-Split', otvorit će vam se novi, pomalo zbunjujući prozor. Recimo, on za relaciju od Ogulina do Splita izgleda ovako:

Slično izgledaju i ostali vozni redovi, s više ili manje kompliciranim linijama. Grafovi su se ovih dana proširili Facebookom, praćeni komentarima zbunjenih korisnika.

Javili smo se stoga HŽ Infrastrukturi i zamolili ih za objašnjenje ovakvog prikaza. Također, pitali smo i koja je bila cijena izrade voznih redova te tko je bio zadužen za njih. Iz njihovih odgovora proizlazi da je ovakav format namijenjen prijevoznicima, a ne putnicima.

Provedeno savjetovanje

Pojasnili su da se vozni red izrađuje na način da željeznički prijevoznici za svaki pojedini vlak podnesu zahtjev za dodjelu infrastrukturnog kapaciteta. HŽ Infrastruktura je, kažu, dužna u što većoj mogućoj mjeri udovoljiti zahtjevima svih željezničkih prijevoznika, kako putničkih tako i teretnih, i izraditi vozni red.

- Prema Zakonu o željeznici, upravitelj infrastrukture je dužan s nacrtom voznog reda upoznati sve zainteresirane strane. Pod zainteresiranim stranama se u prvom redu smatraju svi željeznički prijevoznici koji su podnijeli zahtjeve, ali i ostale zainteresirane strane - poručuju u odgovoru.

Vozili smo se 14 sati vlakom Osijek-Split: 'Cijena je povoljna. Ali zašto spavamo na podu?'
Vozili smo se 14 sati vlakom Osijek-Split: 'Cijena je povoljna.  Ali zašto spavamo na podu?'

Naglašavaju da je jedini prijevoznik koji u Hrvatskoj pruža usluge putničkog prijevoza, a radi se o HŽ Putničkom prijevozu, od 9. do 24. ožujka proveo savjetovanje o prijedlogu voznog reda. Ono je bilo prvenstveno namijenjeno putnicima. Svi zainteresirani su mogli dati primjedbe, a tek nakon savjetovanja, HŽ Putnički prijevoz je podnio zahtjev prema HŽ Infrastrukturi.

Pretpostavljamo da to znači da nitko nije imao problem s ovakvim voznim redom.

Prihvaljiviji red za putnike

Nadalje, naglašavaju da su nacrt objavili u onom obliku u kojem se vozni red izrađuje u cijelom svijetu. 

- Upravitelj infrastrukture i željeznički prijevoznici koriste grafikone voznog reda tijekom cijelog trajanja voznog reda, ali se po donošenju voznog reda za putnike izrađuju izvodi iz voznog reda koji su prihvatljiviji za širu populaciju - pojasnili su. 

Urnebesna snimka 'brzog' vlaka na liniji Osijek-Split: 'Probit će zvučni zid'
Urnebesna snimka 'brzog' vlaka na liniji Osijek-Split: 'Probit će zvučni zid'

Dodaju da su vozni red izradili zaposlenici HŽ Infrastrukture, bez odgovora o cijeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike i štićenike Doma. Otkrili motiv?

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama