Obavijesti

News

Komentari 19

HŽ: 'Željeznički promet se ne ukida, nego se samo reducira'

HŽ: 'Željeznički promet se ne ukida, nego se samo reducira'
6

Tako će se na relaciji Banova Jaruga i Daruvar, Ploče i Metković, te Strizivojna, Vrpolje i Slavonski Šamac uvesti autobusne linije. Cijena za putnike će biti ista

VIDEO

Od 24. travnja do 15. prosinca u potpunosti će se ukinuti vlakovi na relacijama Banova Jaruga – Daruvar, Ploče -Metković te Strizivojna-Vrpolje – Slavonski Šamac. Umjesto njih vozit će autobusi. Isto tako će se do završetka remonta pruge vlakovi zamijeniti autobusima između Knina i Zadra. Novosti su to koje je u četvrtak na konferenciji za novinare iznio predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Dražen Ratković. Kako bi ove godine uštedjeli 80 milijuna kuna, Uprava je odlučila da će na gotovo svim željezničkim linijama prorijediti vozni red. Ovim izmjenama obuhvatit će se 270 vlakova na području cijele zemlje te 73 vlaka u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba. Cijene na linijama na kojima će po novom početi voziti autobusi, za putnike će ostati iste. 

Za vikende će se u pola smanjiti broj postojećih vlakova

- Željeznički i putnički prijevoz neće se ukinuti ni na jednoj relaciji ali će se reducirati. Oko 90 posto promjena odnosi se na ukidanje vlakova vikendima i blagdanima na čijim linijama je broj putnika vrlo mali, a troškovi su od prihoda veći i za 90 posto. Država nije u stanju pokrivati tu razliku – rekao je Ratković. Za vikende će se u pola smanjiti broj postojećih vlakova. 

"Slavonija i Baranja neće biti odsječene"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ratković je ujedno demantirao navode iz medija da će Slavonija i Baranja zbog ovog biti odsječene. HDSSB-ovci su inače dan ranije u Saboru zatražili prekid rasprave upravo zbog toga.

- Nikakvog izoliranja neće biti, niti Slavonije niti Istre, Dalmacije, Like ili Zagorja - odlučan je bio. Dodatno je pojasnio zašto se ukidaju spomenute tri linije dajući primjer vlaka između Ploča i Metkovića gdje redovna karta košta 14 kuna, a povratna 28 kuna. Ratković je iznio da je državna subvencija po putovanju na toj liniji 560 kuna ili 2,8 milijuna kuna na godinu da je to neodrživo. Ratković je odgovorio na pitanje novinara zašto se ta linija ukida ako se u obnovu te trase uložilo 30 milijuna eura. Odgovorio je da se trasa ponajprije obnovila radi teretnog prometa iz Luke Ploče koji ide ponajviše prema BiH, a ne radi putničkog prometa koji je imao oko 20 putnika na dan. Također je pravdao ukidanje linije Banova Jaruga - Daruvar čiju se trasu također obnavljalo rekavši da su sadašnji troškovi vlaka na godinu pet milijuna kuna, a da će autobusa biti oko milijun kuna. Dodao je da vlakovi tuda neće voziti sve dok se trasa cijela ne obnovi i ne poveže sadašnja brzina od oko 30 km/h.

Prorjeđivanjem vlakova će uštedjeti 80 milijuna kuna

Osim što će se prorjeđivanjem vlakova uštedjeti 80 milijuna kuna, iznijeli su da su dodatnih 50 milijuna kuna u tvrtki uštedjeli zahvaljujući tome što je od početka godine otišlo 220 radnika. Tako se njihov broj smanjio za desetinu. Uz to su prije mjesec dana potpisali aneks na kolektivni ugovor s reprezentativnim sindikatom s kojim su plaće radnicima u prosjeku smanjili za osam posto. Uz rezanje linija stvorio se dodatni višak radnika od njih 167. Oni bi trebali otići s 14. travnjem.

Vlakovi koji od 24. travnja više ne voze:

Nedjeljni vlak broj 750 iz Vinkovaca prema Zagrebu koji je vozio samo nedjeljom i kretao u 19.31 sati. Njegov trošak bio je 430 tisuća kuna na godinu. I dalje vozi raniji vlak broj 748 u 17.31 sati.

Svakodnevni vlak broj 2556 koji je vozio iz Tovarnika u 21.06 sati prema Vinkovcima. Do sada se njime radnim danima vozilo troje ljudi. Na godinu je stvarao gubitak od 446 tisuća kuna na godinu.

Svakodnevni vlak broj 2577 koji je kretao iz Vinkovaca u 19.38 sati prema Tovarniku također više neće voziti zbog gubitka od 401 tisuća kuna na godinu. Nedjeljom je u njemu bilo samo sedam putnika.

Vlak 3139 koji je iz Đurmanca nedjeljom i blagdanima kretao u 21.12 sati za Zabok više neće voziti zbog gubitka 31 tisuće kuna na godinu.

Vlak 3142 koji je nedjeljom i blagdanima vozio iz Zaboka u 20.35 sati prema Đurmancu neće više voziti zbog gubitka od 36.000 kuna na godinu.

Vlak 3211 koji je radnim danom vozio iz Gornje Stubice u 3.57 sati prema Zaboku više neće voziti. Njime se vozilo 14 putnika, a gubici su bili 92 tisuće kuna na godinu.

Svakodnevni vlak 3168 koji je vozio iz Koprivnice u 22.16 sati prema Varaždinu neće voziti. Tijekom tjedna imao je 12 putnika, nedjeljom šest, a gubitak je bio 683 tisuće kuna na godinu.

Nedjeljni vlak 3808 koji je iz Varaždina kretao u 16.15 sati prema Murskom Središću neće više voziti jer je u njemu bilo pet putnika, a gubitak je bio 48 tisuća kuna na godinu.

Nedjeljni vlak 3809 koji je iz Murskog Središća kretao u 17.09 sati prema Čakovcu neće više voziti jer je imao samo deset, putnika, a trošak je bio 25 tisuća kuna na godinu.

Vlak 4401 koji je iz Ozlja kretao u 4.51 sati prema Karlovcu svakim danom osim nedjeljom ukida se jer je preko tjedna imao samo sedam putnika. Gubitak je bio 160 tisuća kuna na godinu.

Vlak 4414 koji je nedjeljom i blagdanima kretao iz Karlovca u 18.20 sati prema Bubnjarcima neće više voziti jer je u njemu bilo deset putnika a gubitak je bio 54 tisuće kune na godinu.

Vlak 4417 ukida se koji je nedjeljom i blagdanima iz Bubnjarca kretao u 19.20 sati prema Karlovcu. Prosječno je imao dva putnika i gubitak od 59 tisuća kuna na godinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje