News

Komentari 34

HZJZ objavio ispravak: U dva tjedna izvješća greškom su rekli da je umrlo više cijepljenih

HZJZ objavio ispravak: U dva tjedna izvješća greškom su rekli da je umrlo više cijepljenih

Pažljiv čitatelj shvatit će da je u podlozi tih objavljenih podataka nenamjerna greška. U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend

HZJZ je objavio priopćenje u kojem navode kako im se u posljednja dva tjedna izvješća potkrala pogreška.

- U dva tjedna izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj objavljen je podatak da među umrlima i među osobama na respiratoru ima više cijepljenih nego necijepljenih. U ta dva izvješća, s podacima do zaključno 21. studenog 2021., u posljednjem stupcu u tablici 13., zbog ljudskog je faktora nastala greška prilikom unosa brojeva - napisali su iz HZJZ-a.

Kažu kako se pažljivim čitanjem jasno može zaključiti kako je sve više onih koji su preminuli, a nisu cijepljeni.

- Pažljiv čitatelj shvatit će da je u podlozi tih objavljenih podataka nenamjerna greška. U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend, a to je da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, ista situacija je i s ljudima na respiratoru – u jednom tjednu na respiratoru je završilo je oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto - stoji u priopćenju HZJZ-a.

Iz HZJZ-a zato pozivaju sve da se cijepe.

- Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja. Nažalost, među cijepljenim osobama ima i onih kojima je imunitet značajnije oslabio, zbog starije životne dobi i/ili pojedinih komorbiditeta. Međutim, za veliku većinu osoba koje su cijepljene i pogotovo onih koje su primile booster dozu cjepiva, postignut je željeni cilj, a to je zaštita zdravlja i života u okolnostima borbe s COVID-19. Dapače, vijesti koje pristižu iz Izraela govore da booster doza pruža dobru zaštitu i od nove varijante, tzv. Omicron varijante virusa SARS-CoV-2 - poručuju iz HZJZ-a.

Najčitaniji članci