News

Komentari 87

HZJZ: Ponekad je bolje dati višak cjepiva nekome izvan kategorije, nego ga baciti

HZJZ: Ponekad je bolje dati višak cjepiva nekome izvan kategorije, nego ga baciti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo smo pitali koliko je doza Covid-cjepiva, i na koga dosad potrošeno, te kako komentiraju sad već javnu tajnu da ima i cijepljenja preko reda.

Zanimalo nas je ima li, i tko, nadzor nad evidencijom (i) onih koji su se cijepili preko reda - i za njih bi morala biti upisana primljena prva doza cjepiva, i datum predviđene druge, kao i to postoji li, u brojkama, neki broj doza koje "nedostaju"? Iz HZJZ-a su nam odgovorili da niti jedna doza nije bačena jer joj je istekao rok trajanja. 

Za pokoju dozu viška nije uvijek moguće organizirati iznenadno neplanirano cijepljenje neke druge osobe koja pripada prioritetnim skupinama pa je tad, kažu, opravdano primijeniti dozu viška kod osobe koja ne spada u neku od navedenih kategorija.

- Ukupno je od 27. 12. 2020. do 10.2. 2021. utrošeno 107.080 doza, što je 68,4 posto od ukupno zaprimljenih 156.450 doza cjepiva. Od ukupno utrošenih 107.080 doza cjepiva, 44.344 osoba docijepljeno je drugom dozom pa je za njih cijepljenje završeno, a 18.392 osoba je cijepljeno jednom dozom, što znači da je jednu ili obje doze cjepiva zaprimilo 62.736 osoba. Nadalje, 54.483 doze su utrošene u zdravstvu, 41.544 u domovima za starije i nemoćne, za cijepljenje pripadnika žurnih službi radi odlaska u potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije utrošeno je 2.058 doza cjepiva, na građane čiji su životni uvjeti narušeni potresom 4.360 doza cjepiva te na ostale osobe i to ponajprije starije životne dobi ili osobe s kroničnim bolestima utrošeno je 4.635 doza, detaljno nabraja HZJZ. 

Od ostalih 4.635 utrošenih doza najveći dio se odnosi na kronično bolesne osobe i osobe starije životne dobi, primjerice na pacijente na hemodijalizi, te u puno manjem udjelu na osobe koje ne spadaju u ove skupine, kažu. Ne kažu koliki je točan broj tih "u puno manjem udjelu".

- Osobe koje ne spadaju u navedene skupine, cijepljene su prvenstveno sa svrhom promicanja cijepljenja, u cilju  opovrgavanja sumnje prisutne kod jednog djela javnosti o opravdanosti i sigurnosti cijepljenja.  Treba se prisjetiti da neke ankete i iskazi interesa za cijepljenje još prije koji tjedan nisu pokazivale odgovarajuće rezultate, napominje HZJZ. 

- Kao posebnost vezanu uz organizaciju cijepljenja, treba istaknuti da se kod cijepiva Pfizer radi o bočici sa šest doza koje se sve trebaju primijeniti u razmaku od šest sati ako se  bočica drži u hladnjaku, ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi. Kod cjepiva tvrtke Moderna radi se o 10 doza u bočici koje sve treba iskoristiti u roku od šest sati, dok se kod cjepiva AstraZeneca radi o bočici od 10 doza. Kod svakog cijepljenja može se dogoditi da pojedine osobe koje su naručene na cijepljenje ipak nisu mogle primiti cjepivo zbog, primjerice, povišene temperature. Za takvu pokoju dozu viška nije uvijek moguće organizirati iznenadno neplanirano cijepljenje neke druge osobe koja pripada ovim prioritetnim skupinama, pogotovo ako se radi o popodnevnim ili večernjim satima te ako je rok trajanja bočice još svega nekoliko minuta. U takvim pojedinačnim i iznimnim situacijama ipak smatramo da je opravdano primijeniti dozu viška kod osobe koja ne spada u neku od navedenih kategorija, nego baciti tu dozu jer joj ističe rok trajanja, zaključuje HZJZ. 

Najčitaniji članci