News

Komentari 0

HZJZ: Potpise birača trebalo bi prikupljati na otvorenome

HZJZ: Potpise birača trebalo bi prikupljati na otvorenome

Obvezu prikupljanja potpisa birača imaju neovisne liste koje, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa u izbornoj jedinici u kojoj se natječu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je u utorak da se, radi sprječavanja zaraze korona virusom, potpisi birača ponajprije prikupljaju na otvorenome, na štandovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Obvezu prikupljanja potpisa birača imaju neovisne liste koje, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Prikupljanje potpisa počinje 3. lipnja. Političke stranke ne moraju prikupljati potpise.

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenome, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru. U tom slučaju, organizator će odrediti najveći broj sudionika ovisno o veličini prostora, držeći se kriterija od jedne osobe na četiri metra četvorna i fizičkog razmaka od 1,5 metara. Zavod u tom slučaju preporučuje nošenje maski za lice.

Radi lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze, HZJZ preporučuje evidentirati sve prisutne osobe, zabilježiti njihovo ime, prezime i OIB.

Dezinficirati ruke prije i poslije potpisivanja, ponijeti kemijsku olovku 

Na štandu ili u njegovoj neposrednoj blizini moraju biti upute o potrebi dezinfekcije ruku prije i poslije potpisivanja listi te dezinficijens. Površine štandova preporučuje se dezinficirati svaki sat.

Građanima se preporučuje da donesu kemijsku olovku, što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja. Između volontera i građana treba poštovati udaljenost od 1,5 metara, fizički razmak trebaju poštovati i građani dok čekaju u redu. Dijele li se na štandu promidžbeni materijali, za to bi trebalo zadužiti jednog volontera.

Volontere i ostalo osoblje, prije rada, treba educirati o mjerama zaštite koje se provode. Te osobe trebaju kod kuće ujutro prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je ona viša od 37,2°C i osjećaju se bolesno, ili imaju znakove bolesti, svoje aktivnosti trebaju odgoditi i javiti se liječniku.