News

Komentari 142

HZJZ preporučio da se cijepi AstraZenecom, čekaju odluku EMA-e oko Johnson & Johnsona

HZJZ preporučio da se cijepi AstraZenecom, čekaju odluku EMA-e oko Johnson & Johnsona

HZJZ je poručio da čekaju sastanak Europske agencije za lijekove oko cjepiva Johnson&Johnson kako bi se znali sljedeći koraci. Prve doze ovog cjepiva još nisu stigle u Hrvatsku

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo večeras su poručili, nakon objave Europske agencije o sigurnosti AstraZenecina cjepiva da su za koordinirani europski pristup uz "pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja". To su rekli nakon što je portugalska ministrica zdravstva poslala pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup.

- Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke - navode iz HZJZ-a i dodaju da EMA smatra da sada nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti  konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

- HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava - navodi se.

Oglasili su se i o cjepivu Johnson&Johnsona, čija isporuka u Europu je obustavljena nakon poremećaja zgrušavanja krvi i jednog smrtnog slučaja u SAD-u, gdje se cijepilo skoro 7 milijuna ljudi tim cjepivom.

- Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje. Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom - poručili su.

Najčitaniji članci