Obavijesti

News

Komentari 39

I 50 godina od ubojstva pišu se knjige, a teorije zavjere su žive

I 50 godina od ubojstva pišu se knjige, a teorije zavjere su žive
3

U petak se obilježava 50. godišnjica ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, a počast mu je odao i aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama.

VIDEO

U petak se obilježava 50. godišnjica ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, za čije je ubojstvo optužen Lee Harvey Oswald. Riječ je o događaju za koji mnogi tvrde da se Amerikanci od njega nikada nisu oporavili.

Atentat na Kennedyja izvršen je 22. studenog 1963. godine dok je njegova predsjednička kolona prolazila Dealey Plazom u Dallasu. U 12.30 sati Lee Harvey Oswald u njega je ispucao tri metka s jednog od prozora na šestom katu obližnje zgrade. 

Svi predsjednici vole spomenuti Kennedyja

Obilježavanje godišnjice traje već nekoliko tjedana, a počast mu je odao i američki predsjednik Barack Obama. Kritičari tvrde da fokus s vlastitih političkih problema barem na kratko pokušava pomaknuti na idealizam JFK-a. U 50 godina od tragičnog događaja američke povijesti svi predsjednici osvrtali su se na Kennedyja. Prema istraživanja politologa Larryja Sabata, tijekom svog prvog mandata Obama je njegovo ime spomenuo 99 puta. 

On povodom godišnjice izdaje knjigu 'Kennedy - pola stoljeća' u kojoj istražuje njegovo naslijeđe u američkoj politici. Rekorder je Bill Clinton koji je u prvom mandatu ubijenog predsjednika spomenuo 327 puta, piše IBTimes.

Velik dio Amerikanaca vjeruje u razne teorije zavjere

Ova knjiga nije jedina. Povodom 50 godina od ubojstva na policama u američkim knjižarama naći će se više novih knjiga o Kennedyju i njegovoj smrti koju i danas prate brojne teorije zavjere. Iako je prema službenoj verziji Oswald djelovao sam, velik dio Amerikanaca u to ne vjeruje. 

Kao mogući organizatori ubojstva spominjali su se, između ostalog, CIA, FBI, Kubanci, Sovjeti... Međutim, nijednu od teorija nitko nije uspio dokazati.

Kako godine prolaze, postaje sve veća ikona

U trenutku ubojstva Kennedy je imao 46 godina. U Kongres je izabran 1946. godine kada je imao 29 godina, a s 35 godina postao je senator. 

S 43 godine postao je najmlađi američki predsjednik. Kako prolaze godine Kennedy je, prema mišljenju predsjedničkog biografa Roberta Dalleka, sve veća ikona. On je također jedan od autora čija će se nova knjiga naći na policama ove jeseni. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...