Obavijesti

News

Komentari 23

Kod Knina buknuo novi požar: Vatra guta šumu na Biokovu

Kod Knina buknuo novi požar: Vatra guta šumu na Biokovu
11

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina rekao je da je teško zaustaviti vatru jer se radi o nepristupačnom planinskom terenu pokrivenom sitnim raslinjem, borovom i bukovom šumom

VIDEO

Dva Canadaira CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnogzrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas upućena su na novo požarište kod Knina (Strmica-Surdup).

Također, zračne snage i danas su angažirane na jučerašnjim požarištima na planinama Biokovo i Velebit te na krajnjem jugu Hrvatske. Na Biokovu požar gasi  Airtractor AT-802, dok je na Jablanac dodatno upućen još jedan Canadair. Na Velebitu  je angažirana i letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i vatrogasne opremu dok na požarištu Karasovići
uz granicu Hrvatske sa Crnom Gorom požar gasi helikopter Mi-8 MTV.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 278 požara (94 u Šibensko-kninskoj, 88 Splitsko-dalmatinskoj, 74 u Zadarskoj, 14 u Dubrovačko-neretvanskoj, sedam u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2430 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 70 600 tona vode te je prevezen 391 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 151 tona vatrogasne opreme I vode do požarišta.

I dalje gori na Biokovu: 'Požar će se teško zaustaviti bez kiše'

Požar koji već nekoliko dana pustoši dijelove Parka prirode Biokovo još nažalost nije, unatoč velikim naporima vatrogasaca, stavljen pod kontrolu. Gori veliki prostor na visini iznad 1400 metara na predjelima Studenci, Lokva i Veliki  Šibenik (1467 m).

U subotu ujutro gusti oblaci dima prekrili su i sjevernu stranu planine jer se požar širi prema samim vrhovima Biokova. Uz vatrogasce koji su već danima u planini požar iz zraka gase dva kanadera koji vodenim bombama pokušavaju obuzdati vatru.

Kako nam je rekao županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina teško je zaustaviti vatru jer se radi o nepristupačnom planinskom terenu pokrivenom sitnim raslinjem, borovom i bukovom šumom sa velikim naslagama šušnja i borovih iglica. Nažalost ovaj požar teško će se zaustaviti bez kiše.

Vatrogascima u gašenju pomoć pružaju i Air-tractori koji im u "kruškama" dopremaju vodu. Na požarištu su uz vatrogasce pripadnici HGSS, radnici Parka prirode Biokovo i Hrvatskih šuma.

Tek kada se požar stavi pod kontrolu, moći će se krenuti u sanaciju požarišta i sa sigurnošću reći o kojoj je opožarenoj površini riječ. Za sada se nažalost može tek nagađati kako se radi o velikom području Parka prirode u kojem je požar opustošio uz ostalu floru stoljetne borove i bukove šume.

Nema novih požara oko Šibenika

Na području Drniša u subotu se nalazi još stotinjak vatrogasaca koji nadziru ogroman prostor planine Promine, nakon što je veliki požar koji je ondje plamtio devet dana, sinoć u 20 sati lokaliziran, doznaje se od Darka Dukića, vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije.

 "Dežuramo i dežurat ćemo najmanje još tri dana jer je riječ o velikoj površini i moramo biti spremni. Kada je na istom mjestu planulo prije petnaestak godina, 300 ljudi punih se mjesec dana na Promini borilo s vatrom, tako da smo oprezni i spremni", ističe zapovjednik Dukić.

 Vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije sinoć je s toga požarišta otpustio 52 vatrogasca iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, zahvalivši kolegama na velikoj pomoći u gašenju požara na Promini.

Osim domaćih vatrogasaca, na tom je požarištu još uvijek određeni broj njihovih kolega iz Zagreba i Karlovačke županije, rekao je zapovjednik Dukić.

Na području Svilaje i Kistanja ponegdje izdimljavanje

 U subotu ujutro nije bilo novih požara na otvorenom području Šibensko-kninske županije, ali ponegdje na području Svilaje i Kistanja bilo je nekoliko slučajeva izdimljavanja što vatrogasci drže pod nadzorom i ti se dijelovi županije budno paze.  

 Nakon višednevne borbe s posljednjim požarima i tjedana vrhunca požarne sezone u Šibensko-kninskoj županiji, subota je tako donijela predah pa su vatrogasci pod vodstvom zapovjednika Darka Dukića stigli jutros u devet sati u Drnišu pozirati za zajedničku fotografiju s kolegama iz drugih županija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...