Obavijesti

News

Komentari 43

I nakon nagodbe, Peruško i svi savjetnici ostaju još mjesecima

I nakon nagodbe, Peruško i svi savjetnici ostaju još mjesecima
1

Novi broj tjednika Express donosi: Činjenica je da mandat izvanredne uprave na završava, čak i ako se nagodba postigne. Pitanje je samo koliko će još trajati

VIDEO

Konačno su završeni pregovori vjerovnika o nagodbi, izjavio je Fabris Peruško na konferenciji za medije. 

- Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću - rekao je. 

- Pred nama je posao u kojem postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja - istaknuo je. 

'Dogovorili smo nagodbu, sad ju treba pretvoriti u rješenje'
'Dogovorili smo nagodbu, sad ju treba pretvoriti u rješenje'

No u sjeni pregovora izvanredne uprave na čelu s Fabrisom Peruškom s Agramom, Sberbankom, dobavljačima i Adrisom oko nagodbe, ostala je činjenica da mandat izvanredne uprave na završava, čak i ako se nagodba postigne. Pitanje je samo koliko će još trajati.

Zakon je propisao da oni ostaju nadgledati provedbu nagodbe i do njezina završetka. A završetak nije kad ga odobre vjerovnici i sud, nego kad sve što je planirano i bude provedeno. Franck kao jedan od vjerovnika naveo je da su uvjeti za provedbu nagodbe tako općenito postavljeni i bez rokova pa bi “postupak izvanredne uprave trebao trajati minimalno deset godina”.

Svo to vrijeme Peruško ima pravo na plaću veću od 71.000 kuna mjesečno. S njim ostaju i sporni savjetnici koji dosad stoje oko 25 milijuna kuna mjesečno. Sve to plaćaju vjerovnici, odnosno novi vlasnici, a to će, prema svemu sudeći, s većinskim udjelom biti ruske banke.

Sberbank pregovara: Dionice Merkatora za udio u Agrokoru?
Sberbank pregovara: Dionice Merkatora za udio u Agrokoru?

Iz izvanredne uprave potvrđuju nam da će Peruško ostati i nakon 10. srpnja, ali netočnim i zlonamjernim smatraju tumačenja da će izvanredna uprava trajati godinama.

- Već prihvaćenim nacrtom je ograničeno da bi cijeli proces nagodbe trebao biti proveden do početka 2019. godine. Možda se zbog komplikacija odulji za koji mjesec, ali sigurno nije riječ o godinama. Ostat će samo određeni savjetnici, ali njihove usluge će biti u znatno manjem obimu - odgovaraju na prozivke.

Osim pregovora s velikim vjerovnicima, problem Peruška je i što direktori nekih tvrtki ne žele potpisati jamstva za kredite koje je uzeo još Ivica Todorić. Iako to jeste problematično, nagodba se može postići i bez tih potpisa.

Više pročitajte u tiskanom izdanju >>>

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1