Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

I piloti se preznoje: Najopasnije avionske piste na svijetu!

Na ove piste slijeću samo vrlo iskusni piloti i oni koji imaju certifikat za ovakve uvjete. Iznimno kratke piste na vrhovima planina ili okružene morem veliki su rizik i za one najiskusnije

Foto: 24sata Video
27 komentara

Paro u Butanu

Ovo je jedan od najekstremnijih primjera, jer samo osam pilota u svijetu ima certifikat da sleti ovdje. Nalazi se u dubokoj dolini između planina i strmih padina. Piloti moraju naglo skretati između njih neposredno prije spuštanja.

Zračna luka Princeza Juliana, St Maarten, Karibi

Pista je dugačka 2180 metara i idealna je za avione srednje veličine, ali nije praktična. Prilaz tom aerodromu je s oceana, što znači da piloti moraju stalno provjeravati instrumente kako bi se uvijerili da održavaju točnu visinu, budući da panorama u takvim uvjetima može dezorijentirati. Kako bi poletjeli, avioni moraju naglo skrenuti na desno, točnije naprave zaokret u obliku slova „u“ kako bi izbjegli opasne planine nad stazom.

POGLEDAJTE VIDEO: Najopasnije avionske piste na svijetu

Međunarodni aerodrom Toncontin, Honduras

Krajem 2007. godine počeli su radovi na uklanjanju jednog dijela brda na kraju ekstremno kratke piste ovog aerodroma. Velike letjelice ovdje ne mogu slijetati od 2008. kada je Airbus A320-233 preletio pistu i sletio u obližnju ulicu. Tada je poginulo petero ljudi, a mnogo više ih je ostalo ozlijeđeno.

Aerodrom Gibraltar, Gibraltar

Pista je dugačka samo 1800 metara. Piloti na ovom aerodromu moraju zakočiti odmah nakon što kotači dodirnu pistu, kako bi izbjegli slijetanje u vodu na drugom kraju.

Funchal, Madeira

Zračna luka Funchal nekad je bila jedna od najopasnijih u svijetu zbog svoje kratke piste i blizine klifovima. No pista je produžena 1980. nakon što je 131 putnik poginuo u letu Boeinga 727 koji je sletio na kraju piste. Ponovno je produžena 2000. godine. No blizina planina i mora koje su obećani faktori za ekstremne turbulencije i loše vremenske uvjete, čine slijetanje ovdje i dalje vrlo traumatičnim. Kao i u drugim najopasnijim aerodromima na svijetu, i ovdje mogu navigirati samo vrlo iskusni piloti.

Kai Tak, Hong Kong

Iako je zatvoren je zbog prevelikog broja nesreća, ovaj aerodrom ulazi u povijest kao jedan od najstrašnijih. Avioni su se zalijetali u vrhove nebodera i planina. Piloti su bili prisiljeni da rade nezamislivo oštra skretanja i to uz ometanje snažnih vjetrova.

Otok Barra, Škotska

Ova je pista na plaži. Jedina je takve vrste, a letove diktira smjena plime i oseke. Pistu svake noći prekriva voda.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message