Obavijesti

News

Komentari 27

I piloti se preznoje: Najopasnije avionske piste na svijetu!

I piloti se preznoje: Najopasnije avionske piste na svijetu!
3

Na ove piste slijeću samo vrlo iskusni piloti i oni koji imaju certifikat za ovakve uvjete. Iznimno kratke piste na vrhovima planina ili okružene morem veliki su rizik i za one najiskusnije

VIDEO

Paro u Butanu

Ovo je jedan od najekstremnijih primjera, jer samo osam pilota u svijetu ima certifikat da sleti ovdje. Nalazi se u dubokoj dolini između planina i strmih padina. Piloti moraju naglo skretati između njih neposredno prije spuštanja.

Zračna luka Princeza Juliana, St Maarten, Karibi

Pista je dugačka 2180 metara i idealna je za avione srednje veličine, ali nije praktična. Prilaz tom aerodromu je s oceana, što znači da piloti moraju stalno provjeravati instrumente kako bi se uvijerili da održavaju točnu visinu, budući da panorama u takvim uvjetima može dezorijentirati. Kako bi poletjeli, avioni moraju naglo skrenuti na desno, točnije naprave zaokret u obliku slova „u“ kako bi izbjegli opasne planine nad stazom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Najopasnije avionske piste na svijetu

Pokretanje videa...

00:25

Međunarodni aerodrom Toncontin, Honduras

Krajem 2007. godine počeli su radovi na uklanjanju jednog dijela brda na kraju ekstremno kratke piste ovog aerodroma. Velike letjelice ovdje ne mogu slijetati od 2008. kada je Airbus A320-233 preletio pistu i sletio u obližnju ulicu. Tada je poginulo petero ljudi, a mnogo više ih je ostalo ozlijeđeno.

Aerodrom Gibraltar, Gibraltar

Pista je dugačka samo 1800 metara. Piloti na ovom aerodromu moraju zakočiti odmah nakon što kotači dodirnu pistu, kako bi izbjegli slijetanje u vodu na drugom kraju.

Funchal, Madeira

Zračna luka Funchal nekad je bila jedna od najopasnijih u svijetu zbog svoje kratke piste i blizine klifovima. No pista je produžena 1980. nakon što je 131 putnik poginuo u letu Boeinga 727 koji je sletio na kraju piste. Ponovno je produžena 2000. godine. No blizina planina i mora koje su obećani faktori za ekstremne turbulencije i loše vremenske uvjete, čine slijetanje ovdje i dalje vrlo traumatičnim. Kao i u drugim najopasnijim aerodromima na svijetu, i ovdje mogu navigirati samo vrlo iskusni piloti.

Kai Tak, Hong Kong

Iako je zatvoren je zbog prevelikog broja nesreća, ovaj aerodrom ulazi u povijest kao jedan od najstrašnijih. Avioni su se zalijetali u vrhove nebodera i planina. Piloti su bili prisiljeni da rade nezamislivo oštra skretanja i to uz ometanje snažnih vjetrova.

Otok Barra, Škotska

Ova je pista na plaži. Jedina je takve vrste, a letove diktira smjena plime i oseke. Pistu svake noći prekriva voda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje