Obavijesti

News

Komentari 281

I Sabor na udaru: Ručak s 15 kn skočio na 18 kn, kako će naši zastupnici taj užas preživjeti?

I Sabor na udaru: Ručak s 15 kn skočio na 18 kn, kako će naši zastupnici taj užas preživjeti?

Došla su teška vremena i za naše parlamentarce - glavno jelo i prilog od danas ih košta 18 kuna, šest kuna više nego što su plaćali 2009. Kud' ovaj svijet ide, kad inflaciji ni zastupnici više nisu sveti...

Da čovjek ne povjeruje - saborskim zastupnicima ručak je poskupio za tri kune, s 15 na čak 18 kuna, što je poskupljenje od nevjerojatnih 20 posto! Zadesila ih je, znači, daleko veća inflacija od one opće, državne, koja je sad na 12 posto. Od 1. kolovoza naša zakonodavna vlast za 18 kuna može dobiti glavno jelo s prilogom, što su, primjerice, 2009. godine plaćali 12 kuna. U trinaest godina, nevjerojatno, ručak im je bezobrazno poskupio za čak šest kuna.

To je pitanje za Ministarstvo financija, ne za nas - žele li da im je restoran profitabilan ili ne, komentar je Arsena Bauka (SDP).

- Riječ je o restoranu društvene prehrane pa je onda pitanje i trebaju li zaposlenici Sabora plaćati ručak skuplje, po tržišnim cijenama, samo zato što u njemu jedu i zastupnici. Imamo novog ministra financija pa nek' predloži poskupljenje, Baukov je komentar. Saborski je ručak oslobođen PDV-a, restoran nije u koncesiji, nema najma prostora, nema ni profita.

Čeka nas drastičan rast cijena grijanja na toplanu za 123.000 kućanstava. Donosimo izračune
Čeka nas drastičan rast cijena grijanja na toplanu za 123.000 kućanstava. Donosimo izračune

- Ja ne uzmem kolač niti piće, uzmem glavno jelo, salatu i juhu ako imam vremena, najčešće sve za 22 kune, otkriva Bauk. Njegova stranačka kolegica Mirela Ahmetović pita se kako su, i zašto cijene tako niske.

- Zašto se nas saborske zastupnike tako štiti od rasta cijena, a ne i one najranjivije skupine u društvu, pita se Ahmetović. Bilo bi licemjerno, dodaje, da kaže kako tamo ne želi jesti zbog takvih cijena, jer joj gore i posao pa ruča gdje joj je najbliže.

Mostovac Nikola Grmoja dodaje kako nema problema s tim da restoran i dodatno poskupi.

- Normalno da u ovoj krizi poskupljuje. Da je stanje u državi bolje, cijene u našem restoranu se ne bi preispitivalo. Ovako, ljudi su ljuti na političare pa se onda i cijene restorana izvlače van, zaključuje Grmoja.

Saborski zastupnici, inače, imaju pravo i na naknadu troškova za topli obrok, što znači da bi mogli od Sabora još tražiti i da im refundira trošak ultra jeftinog ručka. 