Obavijesti

News

Komentari 417

'I silovane žene trebaju roditi, zašto bi to dijete bilo kažnjeno'

'I silovane žene trebaju roditi, zašto bi to dijete bilo kažnjeno'
3

Pripadnici udruge Vigilare predali su u petak potpredsjedniku Sabora Željku Reineru 168.000 potpisa kojima traže potpunu zabranu pobačaja u Hrvatskoj

VIDEO

Zaklada Vigilare predala je u petak Hrvatskom saboru 168.561 potpisa za zabranu pobačaja. Peticiju naziva "Imam pravo živjeti!" pokrenula je građanska inicijativa "Prolife.hr"za zaštitu nerođene djece i pomoć trudnicama. 

Prije uručivanja peticijskih potpisa okupili su se ispred Sabora na Markovu trgu i prozvali novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca zbog njegovih stavova o pobačaju i gay brakovima.

POGLEDAJTE LIVE

Peticija protiv pobačaja: U Saboru predaja 168 tisuća potpisa protiv pobačaja Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Friday, October 13, 2017

Selanec je, naime, nakon što je izabran za suca Ustavnog suda izjavio kako je pitanje vremena kada će se definicija braka proširiti i na istospolne parove. A što se tiče pobačaja, istaknuo je kako je za njega glavno pitanje je li embrij osoba obzirom da pravni poredak jamči prava osobama. 

Predsjednik Zaklade Vice Batarelo i Prolife stoga traže njegovu ostavku. 

- Dosta nam je sofističkih izmišljotina, demagogija i naposljetku gnjusnih laži, primjerice - da ne znamo kad život počinje, da su to samo nakupine stanica i da je ovo samo žensko pitanje i najnovije, da je dijete osoba tek kad se rodi. Dosta nam je onih koji relativiziraju sve i smatraju da su pozvani odlučiti tko hoće, a tko neće dobiti priliku na život. Sad, danas, ovdje, zakonski po kratkom postupku presuđuju nerođenima, sutra će teško oboljelima, a nitko ne zna tko će biti sljedeći - poručio je Batarelo dodavši kako neće mirno gledati kako Selanec širi svoju propagandu. 

- Dapače, od današnjeg dana nadalje inzistirat ćemo na njegovoj ostavci jer je prvog dana svojeg mandata opasno relativizirao život i otvoreno protektira takozvane gay brakove iako je hrvatski narod u Ustavu upisao svoju definiciju braka. Ustavnom sucu koji širi protuustavne ideje u toj instituciji ne smije biti mjesta - rekao je.

Novinari su Batarela pitali treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja, a on je odgovorio kako se svako dijete mora roditi.

- Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati - odgovorio je Batarelo.

Na okupljanju su sudjelovali i psihijatar Herman Vukušić, studentski kapelan don Damir Stojić, predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić. 

Peticijske potpise koje su predali potpredsjedniku Sabora Željku Reineru, donijeli su u 12 dječjih kolica. Broj 12, kako kažu iz Prolifea, prema nekim izračunima odgovara broju dnevno ubijene nerođene djece. Kolica će donirati sigurnim kućama za žene i djecu kojima prijeti nasilje i prisilni pobačaj. Potpise će Sabor proslijediti Ministarstvu zdravstva na daljnje rješavanje. 

- Djeca su naša budućnost, budućnost svih nas okupljenih i budućnost domovine Hrvatske. Danas ovdje dižemo glas za njih i njihova prava, prvenstveno za one najmanje koje je najlakše zanemariti i zaboraviti i koji nemaju svoj glas, za nerođene - poručio je Batarelo.

Osim prava na život, poslali su poruku i premijeru Andreju Plenkoviću protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Poručuju iz udruge da ta konvencija pod krinkom borbe protiv nasilja želi afirmirati pobačaj kao pravo žene, a zaštitu nerođenog života predstaviti kao čin nasilja prema ženama i djevojčicama.

- Mi nismo za ratifikaciju te vrlo, vrlo kontroverzne konvencije i da uvodimo rodnu ideologiju u hrvatski pravni sustav - poručili su.

'Ovaj teror nad ženama je licemjeran'

Predsjednica Udruge Prava pacijenata Hrvatske Jasna Karačić poručuje kako je "krajnje licemjerno​ i neprimjereno vršiti teror nad ženama u Hrvatskoj na ovakav način, s obzirom na to da im je moto - Imam pravo živjeti​."

- Onda trebaju živjeti i pustiti druge da žive.​ U zemlji koja ima na tisuće gladne, siromašne, zlostavljene i nezbrinute djece oni misle da je etično i moralno gledati ih i ne raditi ništa, ne pomoći. Nije ih briga da li u školama ima one djece, a svjedoci smo da ima, kojima su mogli donijeti topli obrok ili barem sendvič, ali njih nije briga za djecu. I krajnje je vrijeme da se prestanu pretvarati da jest, jer stajati negdje, ne raditi ništa, usput moliti i promatrati oko sebe gladnu djecu i ne pomoći, spada u sam vrh licemjerstva - kaže nam Jasna iz Udruge dodajući kako je Engleska upravo zabranila molitelje pred bolnicama, upravo poštivajući izbor žena u 21. stoljeću i nedopuštajući da ih itko maltretira na jednom mjestu koje bi im trebalo osigurati mir. 

- Ovim putem pozivam i ravnatelje bolnica da zabrane okupljanja  i molitelje, isključivo radi zaštite prava pacijentica. Hrvatska Udruga za prava pacijenata sudjelovala je ovo ljeto na konferenciji u latinskoj Americi gdje smo ostali zatečeni brojem smrtnosti žena upravo zbog zabrane abortusa te objavljenjem istog u uvjetima nelegalnih institucija. U nadi da su Hrvatski građani ipak svjesni koliki je nepošteno zadirati u tuđi životni prostor, veselimo se i suradnji s novim ustavnim sucem, koji vjerujemo ima itekako potrebno znanje da štiti ljudska prava - poručila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 417
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa