Obavijesti

News

Komentari 137

I za traktorsku prikolicu su im htjeli naplatiti RTV pristojbu

Leasing kuće moraju HRT-u slati podatke o registracijama motornih vozila. Nije važno to što prikolica nema motor. Nakon žalbe su račun ipak stornirali

VIDEO

Nazvala sam HRT i zamolila kontakt električara koji ugrađuje radio u traktorske prikolice. Samo su se nasmijali. Znali su zašto zovem, ispričala nam je čitateljica koja je dobila račun za RTV pristojbu nakon što je traktorsku prikolicu u siječnju kupila na leasing.

Na računu piše da za prosinac treba platiti 80 kuna za radio u prijevoznom sredstvu.

- Prema Zakonu o HRT-u i dopunama Zakona koje su bile na snazi do 16. listopada 2018., leasing društva morala su bez naknade dostavljati HRT-u informacije o registracijskim oznakama motornih vozila zbog naplate mjesečne pristojbe - kažu u HRT-u.

Pozitivni zakonski propisi 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju kako pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik koji posjeduju. Krajnji rok za prijavu je 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom.

U PBZ leasingu, koji je poslao HRT-u podatke o registraciji, čini se da ne znaju kako je prikolica po definiciji vozilo bez svoje pogonske snage koje se dodaje vozilu s motorom, pa prema navedenim zakonskim propisima HRT-u ne treba “dostavljati informacije o registarskim oznakama zbog naplate mjesečne pristojbe”. Na konkretna pitanja o prikolici, opravdali su se, ne mogu odgovarati “zbog odredbi Zakona o leasingu koje se odnose na obvezu čuvanja povjerljivih podataka”. Pohvalili su se kako “postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima”.

Briga za poljoprivredu 

Prema podacima koje je primio od PBZ leasinga, HRT je poslao račune i obavijest da radijski prijamnici u motornim vozilima podliježu obvezi plaćanja mjesečne pristojbe. To je dobila i vlasnica prikolice, odnosno “traktorskog priključnog vozila”. Stornirali su račun tek nakon njezina upozorenja.

- Nismo primili obavijest je li riječ o prikolici, motociklu ili drugom prijevoznom sredstvu nego samo podatke o registarskim oznakama! Sukladno Vašoj obavijesti, račun je storniran - javili su joj iz HRT-a.

A možda je u cijeloj priči važna bila i briga o poljoprivredi. Istraživanje škole u engleskom Essexu, sjeveroistočno od Londona, pokazalo je da emitiranje glazbe i razgovornih radijskih emisija smiruje odojke, pa više sišu i brže rastu. No pitanje je koliko je to važno kad se u prikolici voze u klaonicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!