News

Komentari 0

IAEA: 'Šef Zaporižje neće se vratiti na svoje radno mjesto'

IAEA: 'Šef Zaporižje neće se vratiti na svoje radno mjesto'

Ukrajina je rekla da je ruska patrola pritvorila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar, gdje živi veliki broj osoblja koje radi u elektrani

Šef nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) pod ruskom okupacijom koji je pritvoren tijekom vikenda u onome što je Ukrajina nazvala ruskim činom terora neće se vratiti na svoje radno mjesto, objavila je u utorak UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Ukrajina je rekla da je ruska patrola pritvorila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar, gdje živi veliki broj osoblja koje radi u elektrani. Ukrajinsko osoblje i dalje upravlja elektranom u uvjetima za koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla da ugrožavaju sigurnost.

Čelnik IAEA-e, Rafael Grossi, rekao je u ponedjeljak da je Murašov pušten, iako nije rekao hoće li se i kad će se vratiti u elektranu.

"IAEA razumije da je gospodin Murašov sada sa svojom obitelji na teritoriju koji kontrolira Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u ZNPP-u", priopćila je IAEA u utorak. "Još nije jasno tko će ga zamijeniti u njegovoj ulozi."

Kasno u subotu, IAEA je rekla da je njegovo zatvaranje uzrokovalo dodatni stres ionako uznemirenom osoblju elektrane.

"Njegova odsutnost s dužnosti na ovaj način također ima trenutan i ozbiljan učinak na donošenje odluka koje se odnose na sigurnost elektrane", rekla je agencija u to vrijeme.

Postoje ozbiljne prijetnje sigurnosti elektrane, uključujući i raketiranje za koje Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu. Grossi bi trebao otputovati u Kijev i Moskvu kasnije ovaj tjedan u pokušaju da osigura zaštitnu zonu oko elektrane kako bi se smanjio rizik od katastrofalne nesreće.

Najčitaniji članci