Obavijesti

News

Komentari 57

Ide na slobodu? Traže uvjetan otpust za Kapetana Dragana

Ide na slobodu? Traže uvjetan otpust za Kapetana Dragana
1

Smatram kako je moj klijent trebao izići i ranije. On je do sada bio zatvoren 12 godina, tako da je premašio sve rokove propisane zakonom što se tiče uvjetnog otpusta, smatra njegova odvjetnica

VIDEO

Županijski sud u Varaždinu zatražio je od Kaznionice u Lepoglavi mišljenje o uvjetnom otpustu za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je na odsluženju pravomoćne kazne od 13 i pol godina zatvora za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom Domovinskog rata, javlja portal Šibenski.

Zahtjev za uvjetni otpust podnijela je Uprava zatvora Remetinec, u kojem je Dragan Vasiljković smješten na Odjelu za dijagnostiku, nakon pravomoćnosti presude, u srpnju ove godine.

U skladu s Kaznenim zakonom osoba koja je osuđena na zatvor može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje polovica kazne. Povjerenstvo o uvjetnom otpustu odlučuje na temelju molbe zatvorenika ili prijedloga upravitelja zatvora, odnosno kaznionice ili državnog odvjetnika. 

Odvjetnica Slađana Čanković koja zastupa Dragana Vasiljkovića kaže kako se radi o specifičnom slučaju te je ne čudi što je Uprava zatvora podnijela zahtjev o uvjetnom otpustu.

– Smatram kako je moj klijent trebao izići i ranije. On je do sada bio zatvoren 12 godina, što u ekstradicijskom pritvoru u Australiji prije izručenja Hrvatskoj, zatim u istražnom zatvoru te na odsluženju kazne tako da je premašio sve rokove propisane zakonom što se tiče uvjetnog otpusta. Već tri tjedna boravi u Lepoglavi gdje je upućen nakon procjene na Odjelu dijagnostike – izjavila je za portal šibenski. odvjetnica Čanković.

Zahtjev je podnijet sudu u Velikoj Gorici, koji je nadležan za područje Novog Zagreba, ali kako je u međuvremenu Vasiljković prebačen u Lepoglavu predmet je dostavljen sudu u Varaždinu.

– Od Kaznionice u Lepoglavi zatraženo je izvješće s mišljenjem o prijedlogu za uvjetni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića. Nakon dostave izvješća i prikupljanja ostale dokumentacije, zakazat će se sjednica vijeća, a radi donošenja odluke – rekao je Igor Pavlic, glasnogovornika Županijskog suda u Varaždinu.

Podsjetimo, Dragan Vasiljković proglašen je krivim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, po zapovjednoj odgovornosti i kao direktni počinitelj u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, te po zapovjednoj odgovornosti kao organizator napada na Glinu i njezina prigradska naselja Jukinac, zatim Gornji i Donji Viduševac u srpnju iste godine. Za nedjela u Kninu dobio je sedam godina zatvora, a ista kazna određena mu je i za napad na Glinu i okolna naselja prilikom čega su smrtno stradali njemački novinar Egon Scotland i mještanin Nikola Regić. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 13 godina i šest mjeseci od koje mu je ostalo godinu i pol dana za odsluženje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.