News

Komentari 15

'Ideja je nam je Nacionalni plan usvojiti ga u četvrtak na Vladi i poslati ga Europskoj komisiji'

'Ideja je nam je Nacionalni plan usvojiti ga u četvrtak na Vladi i poslati ga Europskoj komisiji'

Ministar se nada da će dokument dobiti pozitivnu ocjenu od europskih institucija, a onda kreće druga faza koja je još i važnija, a to je sama implementacija. Smatra da je on generacijska šansa za Hrvatsku.

Nakon operativnog sastanka u Vladi o Nacionalno planu oporavka, ministar financija Zdravko Marić najavio je kako je ideja završiti i utanačiti dokument te na sjednici Vlade u četvrtak usvojiti nacrt plana, koji će se poslati Europskoj komisiji na konačno usuglašavanje i evaluaciju.  Ta procedura će, nastavlja, trajati nekoliko mjeseci.  

- Ne znači da neće doživjeti blage preinake - izjavio je ministar napominjući kako će to biti dinamičan proces. Nada se kako će dokument dobiti pozitivnu ocjenu od europskih institucija, a onda kreće druga faza koja je još i važnija, a to je sama implementacija. 

Marić je ponovio kako je ovaj dokument generacijska šansa za Hrvatsku. U nacionalnom programu oporavka i otpornosti riječ je o 10 milijardi eura, od čega se najveći dio, 6,3 milijardi eura bespovratni dio. Ove godine očekujemo oko 13% predujma, što je oko 6,1 milijarda kuna.

Osvrnuo se i na kritike kako Nacionalni plan nije usmjeren na privatni sektor, napominjući kako to nije točno. 

- Instrument je osmišljen da je fokus na provedbi reformi. Ne bismo trebali propustiti ovu priliku, trebali bi svi podržati ovo bez podjele na privatni i javni sektor - kazao je.

Ministar financija osvrnuo se na tvrdnje predsjednika države kako je Nacionalni plan oporavka netransparentan. Naveo je kako smo jedna od rijetkih zemalja EU-a koja je stavila sažetak u javnu raspravu, stavila ga na sjednicu Sabora, a ustvrdio je kako je  udio privatnog sektora u hrvatskom dokumentu među najvišima u EU.

- Važno je da dokument bude potvrđen i da zaživi. Rokovi su kratki, a potencijalne mogućnosti su stvarno velike - poručio je Marić. 

Najčitaniji članci