Obavijesti

News

Komentari 79

Idete na groblje? Ovo je popis mjera kojih se trebate držati...

Idete na groblje? Ovo je popis mjera kojih se trebate držati...
3

Ministar Božinović poručio je kako odlaske na groblja povodom Svih svetih treba prilagoditi novim okolnostima te izbjegavati gužve. Posebno ističe pridržavanje mjera u javnom prijevozu

VIDEO

Danas je blagdan Svih svetih, duboko ukorijenjen u našu tradiciju, na koji odajemo počast i sjećanje našim preminulima odlaskom na groblja. Moja poruka jest da i taj običaj treba prilagoditi sadašnjem trenutku te da svi koji mogu odati počast na neki drugi način, a ne odlaskom na groblje, tako i učine - poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade u četvrtak. 

Obilaze groblja prije Svih svetih zbog korone: 'Bojim se da će u nedjelju biti velika gužva'
Obilaze groblja prije Svih svetih zbog korone: 'Bojim se da će u nedjelju biti velika gužva'

Poručio je ljudima i da odlaze na groblja tjedan nakon blagdana kako bismo zbjegli gužve no "najbitnije je držati se mjera." 

- Važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera, osobito u javnom prijevozu, ali i na groblju, držanjem propisanog razmaka, nošenjem maski, dezinfekcijom te izbjegavanjem okupljanja u veće skupine. Samo na takav način možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom - podsjetio je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagrepčani ogorčeni: Bojimo se kupiti cvjetne aranžmane, sve pokradu, čak i maćuhice za 3 kn
Zagrepčani ogorčeni: Bojimo se kupiti cvjetne aranžmane, sve pokradu, čak i maćuhice za 3 kn

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz mjera kojima bi se trebalo spriječiti širenje korona virusa na grobljima za vrijeme blagdana.

  • Općih higijenskih mjera se svi moraju pridržavati, a na ulazima u sve redovne prostorije groblja moraju stajati redari koji posjetitelje s temperaturom iznad 37,2 stupnja Celzijeva neće pustiti već diskretno zamoliti da odu. Obavezna su sredstva za dezinfekciju na ulazima.
  • Zaštitna maska je obavezna u svim redovnim prostorijama groblja.
  • Obavezno je nošenja maski za lice i na otvorenom za sve posjetitelje svih lokacija
    groblja.
  • Sve uredovne prostorije groblja u danima 31. listopada i 01. studeni 2020. (koje budu na usluzi građanima i posjetiteljima) potrebno je dezinficirati u 10,00 sati i 14,00 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.
  • Potrebno je osigurati toplu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike u toaletima za posjetitelje.
  • Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1, 5m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji / skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.
  •  Na svim ulazima na gradskim / većim grobljima postaviti redare groblja koji će biti zaduženi za provođenje protu-epidemijskih mjera i komunikaciju s građanima / posjetiteljima te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima.
  • Održavanje svete mise je potrebno dogovoriti sa svećenicima tako da se mise održavaju na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.
  • Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno  propisno označiti i protu epidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protu epidemioloških mjera za trgovinu.
  • Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza (ukoliko ste organizirali javni prijevoz) koji dovoze i odvoze posjetitelje.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a