Obavijesti

News

Komentari 2

IDS: Uz ekonomsku i društvenu, kuca i energetska kriza, HSS: Ovaj rat ogolio je našu državu

IDS: Uz ekonomsku i društvenu, kuca i energetska kriza, HSS: Ovaj rat ogolio je našu državu

Zastupnik IDS-a ukazao je na činjenicu koliko za razvijenim svijetom zaostajemo po pitanju obnovljivih izvora energije. Zastupnik HSS-a ističe da osim bez energije ostajemo i bez hrane, a sve je to rezultat upravljanja

VIDEO

Osim društvene i ekonomske, na vrata nam je pokucala i energetska kriza. Europska komisija najavljuje novi plan koji bi mogao za dvije trećine smanjiti ovisnost EU o ruskom plinu do kraja godine, a do 2030. učiniti je neovisnom od ruskih fosilnih goriva. S druge strane, Hrvatska je svoju energetsku ovisnost o uvoznim energentima odavno, nažalost, izgubila, istaknuo je za saborskom govornicom zastupnik IDS-a Emil Daus naglasivši kako se danas vidi koliko su upravo zato važne zelene politike i alternativni izvor energije. 

'Zaostajemo mnogo za razvijenim svijetom, a u zemlji s toliko sunca, vjetra i vode to ne bi smjeli'

- Svima je jasno da energija iz alternativnih izvora ne može sad i odmah zamijeniti onu dobivenu iz fosilnih izvora. Problem je što treba proizvesti energije koja bi bila dovoljna za potrebnu snagu, no činjenica je da zaostajemo mnogo za razvijenim svijetom. U zemlji s toliko energije sunca, vjetra i vode, to ne bi smjeli. Naprotiv, moramo biti lideri i moramo zbog toga početi trčati sprint - poručio je. 

Na sjednici Vlade raspravljali o 'vrlo tajnoj' točki dnevnog reda, nabavljat će i zalihe žitarica
Na sjednici Vlade raspravljali o 'vrlo tajnoj' točki dnevnog reda, nabavljat će i zalihe žitarica

Naglasio je kako za to treba sustavni pristup izgradnje hidroelektrana, vjetroelektrana, solarnih elektrana, koje će dodatno poticati gospodarske subjekte i domaćinstva na ugradnju autonomnih sustava za proizvodnju električne energije. 

- Jer tako se stvara energetska neovisnost - rekao je i dodao da se ne smije zaboraviti kako je jedan dio naše zemlje i ruralan te da treba i o tome voditi računa. 

- I tu se sada otvara još jedno važno pitanje, a to je domaća proizvodnja proizvoda visoke tehnologije, koja nema alternative u aspektu gospodarskog razvoja. Stvaranje dodatne vrijednosti u svom dvorištu, posebno kroz modernu industriju je najbolji način razvoja gospodarstva. Tu je prilika generacije - poručio je dodavši kako je zapuštena državna imovina, propale tvornice, jedan dio rješenja. 

'Nemamo hrane, a bogami, niti energije'

Rat u Ukrajini ogolio je našu državu i pokazao sav jad vladanja u ovih 30 godina, poručio je zastupnik HSS-a Željko Lenart. 

- Nakon 30 godina nemamo niti hrane, a bogami, niti energije. Uništili smo poljoprivredu, ali i upravljanje proizvodnjom, distribucijom i skladištenjem robnih rezerva energije. Nakon što smo prodali najznačajniju energetsku tvrtku, INA-u, Hrvatska ima još jednu energetsku tvrtku koja se zove HEP, a jedan od najvećih apsurda je što fizičke osobe, ali i investitori koji žele proizvoditi solarne panele, nailaze na zid od strane HEP-a, koji bi trebao razmišljati o hrvatskim interesima, a i oni koji s njom upravljaju - rekao je.

Jača prehrambena kriza zbog rasta cijena i zabrana izvoza
Jača prehrambena kriza zbog rasta cijena i zabrana izvoza

Svi koji žele mogu na svoje krovove postaviti solarne panele, proizvoditi električnu energiju, ali HEP dozvoljava kapacitet sukladan potrošnji, odnosno ne dozvoljava da se zarađuje na proizvodnji električne energije od Sunca, dodao je. 

- Svaka normalna država koja potiče proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora bi riješila ovaj problem u trenu i dozvolila da svatko tko ima kapacitet za, recimo, 15 kilovata, proizvodi 15 kilovata pa makar će na tome i zaraditi. No, naša država to ne dozvoljava. Ako imate ratu od 350 kuna, vi možete instalirati 3,3 kilovata, a imate kapacitet za 10 kilovata - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...