Obavijesti

News

Komentari 71

Ili nesposobni ili korumpirani. Ili oboje. Zato Vladu ne treba spašavati nego pustiti niz vodu

Ili nesposobni ili korumpirani. Ili oboje. Zato Vladu ne treba spašavati nego pustiti niz vodu

Nakon što se rekonstrukcija Vlade priprema pod pritiskom Uskoka i DORH-a, pitanje je kako će se popunjavati nova mjesta. Traže li se sposobni ili pošteni? I može li HDZ uopće iznjedriti ministre bez afera?

VIDEO

Koalicijski partneri navodno će podržati rekonstrukciju Vlade. Kažu da su spremni za resetiranje Vlade.

Ali po kojem kriteriju?

Izbacuju li se samo korumpirani ministri, oni koji će završiti u zatvoru ili na optužnici, ili se s prljavom vodom izbacuju nesposobni?

I koji će biti kriterij za popunjavanje Vlade: kompetentnost ili poštenje?

Tako to izgleda kad rekonstrukciju Vlade pripremaju Uskok i DORH. Politika više nema utjecaja na ono što se događa u Vladi. Sad sve ovisi o tome kome će policija pokucati na vrata. I ako se Vlada uspješno rekonstruira danas, već sutra na red bi mogli doći novi ministri. I tako ukrug i unedogled.

Zbog toga su priče o rekonstrukciji Vlade pod pritiskom Uskoka i DORH-a nelogične, pa čak i sumanute.

"Pojedinačni slučaj"?

"Ako istražne radnje za Miloševića ili bilo koga drugog pokažu da će se dići optužnica, to onda znači da to nije pojedinačni slučaj i mi takvu Vladu ne možemo podržavati", izjavio je predsjednik Reformista Radimir Čačić nakon uhićenja ministra Darka Horvata.

Znači, u redu je ako je samo jedan uhićen. To partneri mogu otrpjeti. Ako su mogli živjeti s onih desetak smijenjenih i kompromitiranih ministara u prošlom mandatu Andreja Plenkovića, mogu onda živjeti i s ovim jednim.

Kao da je doista u pitanju samo jedan.

HDZ se nikad ne zaustavlja samo na jednom. HDZ ne živi od iznimki, nego od ustaljenog pravila. Ne postoje više "pojedinačni slučajevi". Podržavati HDZ znači igrati ruski rulet s njegovim ministrima.

To je bilo vidljivo u prošlom sazivu Vlade, to se potvrđuje i u ovom. A oni koji se nazivaju koalicijskim partnerima HDZ-a spremno potpisuju aferu za aferom.

I dakle, kakvu rekonstrukciju Vlade možemo sada očekivati?

Saborski žetončići

U prvom redu, ona ne bi služila popravljanju Vlade, već održavanju koalicijskih partnera i saborskih žetončića na pozicijama u Hrvatskom saboru i u kapilarama ove vlasti. Nikome od njih ne ide se na izbore s kojih se mnogi neće više vratiti. Plenković će sigurno pronaći izgubljene duše u parlamentarnim hodnicima koje će dići ruku za Vladu, a time i za svoju političku egzistenciju naredne dvije godine.

Uostalom, mnogi još u državnom aparatu čekaju na poslove, poticaje, zaposlenja...

I osim toga, pitanje je kojim kriterijama će se voditi većina prilikom tog famoznog "resetiranja" Vlade?

Premijer Plenković morat će zagrabiti u plitak kadrovski potok HDZ-a u kojem životare nesposobni ili vrebaju korumpirani. Darko Horvat bio je ogledni primjerak: kritiziran zbog nesposobnosti, smijenjen zbog korupcije. Što bi HDZ još mogao ponuditi?

"Srpski HDZ"

Josip Aladrović u nekim je krugovima glasio kao kompetentan ili barem suradljiv ministar. Pa je i on navodno na udaru Uskoka zbog nezakonitog zapošljavanja. Boris Milošević, sav onako pristojan i samozatajan, čak i nije iz HDZ-a, premda bi se moglo reći da je on zapravo kadar "srpskog HDZ-a".

Čemu se onda možemo nadati u toj rekonstrukciji?

Ona ima smisla samo za održavanje HDZ-a i partnera na vlasti, te držanje Hrvatske u poziciji taoca vladajuće garniture koja je nesposobna, korumpirana ili oboje.

Koalicijski partneri traže "ozbiljan reset", ali taj reset može se dogoditi samo na parlamentarnim izborima. Odlučivanje o novoj vlasti mora se vratiti građanima i biračima, neovisno o tome kako stranke stoje u anketama i unatoč opasnosti da HDZ ponovno formira Vladu.

Isključiti struju

Ova Vlada naprosto više ne smije imati povjerenje parlamenta, ova garnitura ne smije više upravljati državom, taj model vladanja treba prekinuti, i to ne samo uhićenjima. Iznimaka je previše da bi se toleriralo uhodano pravilo HDZ-ova vladanja, a sada se vidi da je svaki član Vlade tempirana koruptivna bomba.

No jasno je da HDZ i koalicijski partneri gledaju svoj vlastiti, privatni i osobni interes, prije interesa države, a naročito imidža zemlje u kojoj se svakoga tjedna jedan ministar ili član vladajuće stranke nađe u aferi ili policijskoj marici. 

Psihološka granica odavno je probijena, a zgražanje je izgubilo smisao.

Jedino gore od kriminala ove vlasti jest spašavanje ovakve kriminalne vlasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava