Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Ima 250 autotablica, a od njih si napravio i kućni broj

Autoelektričar iz Starigrada kraj Koprivnice na zidu ima 250 registracijskih pločica iz 30-ak zemalja. Onu Banovine Hrvatske ne želi prodati

Goran Jakuš
Foto: Goran Jakuš
2 komentara

Krenulo je 1991. Prijatelji su mi s ratišta donosili registracijske pločice automobila koje su tamo našli, a ja sam htio popuniti prazne zidove u radionici. Danas tablice dobivam i od mušterija, prisjetio se Darko Veličan (46), autoelektričar iz Starigrada kraj Koprivnice. Radionicu je ukrasio s oko 250 različitih registarskih pločica iz 30-ak država. One su od aluminija, rosfraja ili plastike. Uglavnom su automobilske, ali ima i tablica s motocikala, bicikla, radnih strojeva i posebnih vojnih vozila. Dolaze iz Azije, Amerike, Afrike, gotovo cijele Europe, bivše Jugoslavije, ali i Krajine i Republike Srpske. Svaka tablica ima svoju priču, koju majstor Darko rado prepričava mušterijama dok čekaju da im popravi automobil. Većina kolekcije obuhvaća hrvatske te tablice iz bivše Jugoslavije, kao primjerice za Drvar, koji se nekad zvao i Titov Drvar. Najstarija u Darkovoj kolekciji je registarska oznaka za motocikle iz Savske Banovine iz 1932. godine. Tablicu s bicikla registriranog početkom Drugog svjetskog rata dobio je od susjeda, a broj na njoj je kućni broj na kojem je taj čovjek živio. Koliko je Darko zaljubljen u hobi, pokazuje i broj na njegovoj kući. Kućni broj 36b napravio je od registarske tablice s automobila.
NE ŽELI Je PRODATI NI ZA 1500 KUNA
Za tablicu Banovine Hrvatske iz 1941. godine Darku Veličanu nudili su 1500 kn.
- Ne želim ih prodavati, ali rado bih se s nekim mijenjao jer imam i stotinjak duplikata. Najdraže su mi stare hrvatske tablice, no veseli me svaka koju nemam - kaže Darko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message