Obavijesti

News

Komentari 308

Smanjili su trošarinu, cijena Eurosupera 98 prešla 10 kuna

Smanjili su trošarinu, cijena Eurosupera 98 prešla 10 kuna
1

Vlada RH je na izvanrednoj sjednici u 16 sati donijela odluku o smanjenju trošarine na sva pogonska goriva za 15 lipa po litri. Ina je od ponoći objavila nove cijene

VIDEO

Vlada RH je na izvanrednoj sjednici u 16 sati donijela Uredbu o visinama trošarina na motorne benzine i dizelsko gorivo. Uredbom je snižena visina trošarine na sva goriva za 0.15 kuna po litri, a iz razloga nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanjem da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva, stoji u priopćenju

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Ovim izmjenama i dopunama ukida se naknada za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište, a vrijedit će u razdoblju od 7. ožujka do 31. prosinca za 2011. godine. S obzirom da se na plavi dizel ne zaračunava trošarina, na ovaj je način cijena plavog dizela oslobođena bilo kakvih naknada koje propisuje Vlada.

Nakon sjednice Vlade, Ministarstvo gospodarstva objavilo je nove najviše moguće cijene za naftne derivate. Prema njima, cijena Eurosupera BS 95 može ići do 9,64 kuna po litri, Eurosuper BS 98 do 10,03 kuna po litri, a Eurosuper BS 100 do 10,13 kuna po litri. Cijena Eurodizela mogla je skočiti na 9,20 kuna po litri, a "običnog" Dizela na 8,82 kuna po litri. Plavi dizel može rasti na 5,28 kuna po litri.

Toga se držala i Ina koja je objavila kako će Eurosuper 95 koštati 9,59 kuna, Eurosuper 98 10,03, a plavi dizel 5,28 kuna. 

Ministarstvo gospodarstva u ponedjeljak je napravilo pomutnju oko cijene goriva nakon što su na svojim stranicama objavili da bi cijene goriva mogle ići preko 10 kuna. Prema toj tabilici Eurosuper 98 je trebao koštati 10,15 kuna, Eurosuper BS 100 10,24 kune, a Eurosuper 95 9,78 kuna po litri. Eurodizelu je cijena trebala porasti na 9,34 kune, a dizelu na 8,85 kuna po litri. Ubrzo nakon objave izračuna cijena, ministarstvo je opozvalo prvu tablicu uz obrazloženje da je napravljen krivi izračun te su najavili novu tablicu. 

Sukobi u Libiji digli cijenu barela nafte

Zbog sukoba u Libiji barel nafte od ponedjeljka stoji 106 dolara na američkom tržištu. I predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern potvrdio je za Index da su stvoreni svi uvijeti da cijena benzina od ponoći bude veća od 10 kuna. 

- Libija daje svega dva posto svjetske proizvodnje. Kad su cijene nedavno porasle zbog krize u Libiji, Saudijska Arabija je najavila da će nadoknaditi rezerve i cijene su pale. No, kriza se odužila i poskupljenje je očekivano - zaključio je Štern.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.