Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Ima rijetku bolest: 'Osjećam se kao da me stalno bodu nožem'

Otišla sam na pregled u jednu bolnicu u Njemačkoj, gdje sam bila na praznicima i tamo su utvrdili da imam zatvor. Preporučili su mi lijekove za omekšavanje stolice, kaže Britanka

Foto: Facebook
9 komentara

U ljeto prije tri godine, Evita Gamber, studentica iz Londona počela je osjećati snažnu probadajuću bol u trbuhu, kako je istaknula, bilo je to kao da je bodu nožem. Liječnici su joj tada dijagnosticirali zatvor i prepisali joj lijekove protiv bolova, piše Daily Mail

S obzirom da simptomi i bolovi nisu popuštali, Evita je nastavila odlaziti liječnicima sve dok joj krajem 2017. godine nije dijagnosticiran sindrom vaskularne kompresije. Tada je podvrgnuta operaciji koja je potrajala osam sati, a nakon toga je operirana još dva puta. No, ni to nije umanjilo njene bolove. 

I dok čeka nastavak terapije i sljedeću operaciju, 22-godišnjakinja kaže da joj najveću utjehu pruža njen 9-mjesečni ovčar 'Bo'. 

Evita Gamber u London je doselila 2015. godine i to na trogodišnji studij, a kada je godinu kasnije počela osjećati probadajuće bolove, mislila je da je problem u probavi. 

- Nikada prije nisam bila bolesna pa sam mislila da se radi o nečemu što će proći samo od sebe i nisam išla liječniku. No, kako su prolazili tjedni, a onda i posjeti hitnoj, otišla sam na preglede. Liječnici nisu pronašli ništa posebno pa su mi samo prepisali lijekove za bolove, izjavila je Evita.

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Osim što je izgubila nekoliko kilograma, Evita je proživljavala i sve češće napadaje i bol koja bi ju doslovno paralizirala. 

- Otišla sam na pregled u jednu bolnicu u Njemačkoj, gdje sam bila na praznicima i tamo su utvrdili da imam zatvor. Preporučili su mi lijekove za omekšavanje stolice, a ja sam ih počela piti misleći da će sve biti u redu kad se vratim u London. 

No, i bolovi i konstipacija postajali su sve gori i život joj pretvorili u agoniju. 

Potpuno frustrirana svojim stanjem, sama je počela 'kopati' po internetu kako bi možda shvatila što joj se događa. Tada je saznala za sindrom vaskularne kompresije, poremećaj do kojeg dolazi kad neki organ pritišće vene ili arterije što se događa manje od jednom postotku populacije. 

Ponukana svojim pronalaskom, odlučila je pisati njemačkom specijalistu iz Leipziga nakon čega su joj dijagnosticirana čak tri sindroma: Dunbarov sindrom, May-Thurner sindrom i NCS sindrom od kojih svi utječu na rad bubrega i uzrokuju neizdržive bolove. 

Evita je podvrgnuta hitnoj operaciji koja nije bila uspješna, a s naredne dvije operacije samo su djelomično uspješno sanirane komplikacije. No bol je postala još gora nego prije operacija, a 22-godišnjakinja je mjesecima ostala vezana uz krevet. 

Sada joj je jedina utjeha, kaže, njen 9-mjesečni ovčar kojeg su joj poklonili roditelji. 

- Utješno je imati prijatelja koji je uvijek tu uz tebe, pa i u najtežim trenucima, kaže Evita koja trenutno čeka novu operaciju kojoj će biti podvrgnuta u Londonu i koja bi ju trebala osloboditi od stravičnih bolove koje proživljava već godinama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message