Obavijesti

News

Komentari 18

Imaju dokaz: Koronavirus se prenosi s čovjeka na čovjeka

Imaju dokaz: Koronavirus se prenosi s čovjeka na čovjeka
1

Novi koronavirus potječe iz skupine iz koje je nastao SARS, koji se proširio iz Kine i ubio više od 800 ljudi. Ovaj slučaj je dokaz da je virus prenosiv s čovjeka na čovjeka

VIDEO

Novim koronavirusom zarazilo se dvoje zdravstvenih djelatnika u Saudijskoj Arabiji, a virus su im prenijeli pacijenti što je prvi dokaz da se on može prenijeti s čovjeka na čovjeka, objavili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Arab News.

Novi koronavirus ili nCoV potječe iz skupine virusa iz koje je nastao i SARS, koji se 2003. proširio iz Kine i ubio više od 800 ljudi.

- Ovo je prvi put da je kod zdravstvenih djelatnika dijagnosticirana infekcija novim koronavirusom nakon što su bili u dodiru sa zaraženim pacijentima - objavili su iz WHO-a. 

Oboljeli su 45-godišnji muškarac i 43-godišnja žena. Muškarac je obolio 2. svibnja te je u kritičnom stanju, dok je žena oboljela 8. svibnja i za sada je stabilno. I u Francuskoj je zabilježeno prenošenje istog virusa s čovjeka na čovjeka, ali je riječ o pacijentima koji su dva dana dijelili bolničku sobu. NCov, kao i SARS, može izazvati kašalj, povišenu temperaturu i upalu pluća. Stručnjaci WHO-a koji su žurno stigli u Saudijsku Arabiju tvrde kako je moguće prenošenje virusa s čovjeka na čovjeka, ali samo ako su izloženi dugom kontaktu.  

Najviše zaraženih ima u Saudijskoj Arabiji, 30 od kojih je 5 završilo smrću. Ostali slučajevi potvrđeni su u Jordanu, Kataru, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.