News

Komentari 146

Nagli skok novozaraženih koronom: 'Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'

Nagli skok novozaraženih koronom: 'Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'

Moramo zadržati one ključne mjere koje spriječavaju zarazu, a to su izbjegavanje rukovanja te pranje i dezinfekcija ruku, kaze Plenković...

Imali smo tri tjedna zatišja, od 23. svibnja do 12. lipnja samo šest slučajeva zaraze, dok posljednjih dana bilježimo porast. Od  prošlog vikenda zabilježeno je ukupno preko 20 oboljelih i smatramo da nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se sugrađani i svi mi zajedno malo više opustili, ali ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuvši se na povećan broj novozaraženih koronavirusom.

POGLEDAJTE VIDEO: Epidemiolog Kaić govori o koroni

Kako je istaknuo državni tajnik Ministarstva zdravstva, Tomislav Dulibić, posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih.

- Većina je uvezena izvana, ali imamo i lokalnu transmisiju - rekao je Dulibić.

Na 115. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj, dodao je, od 70.917 testiranih tako se do sada ukupan broj zaraženih popeo na 2269. 

- Svi novooboljeli su promptno obrađeni, a svi njihovi bliski kontakti stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom epidemioloških službi i zdravstvenog sustava situacija je pod kontrolu - rekao je Dulibić dodavši kako je u tijeku, u skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom, vraćanje KB Dubrava u normalizaciju rada. 

Plenković je naglasio kako pandemija ne jenjava, a broj novozaraženih u svijetu je nikada veći nego ovih dana.

- Moramo zadržati one ključne mjere koje sprječavaju zarazu, a to su izbjegavanje rukovanja te pranje i dezinfekcija ruku. Ne bi bilo dobro da to zaboravimo i bilo bi dobro da spriječimo veće širenje. Sada je da vodimo računa o oprezu  - rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera, Davor Božinović, apelirao je na građane da ne putuju u inozemstvo bez iznimnog razloga i da se po povratku kući ponašaju odgovorno. 

- Ova današnja situacija nam je još jedna vrsta upozorenja da je virus još uvijek tu - rekao je dodavši kako će sa dva broda iz Kine stići kupljena i donirana zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tone. 

Istaknuo je kako su u Zadru otvorili Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom sezone, kao potporu turizmu u sigurnosnom smislu. 

- Ove godine smo zbog korone uveli, uz klasično poimanje sigurnosti, i zdravstvenu komponentu, odnosno garanciju sigurnog boravka gostiju u Hrvatskoj - rekao je Božinović. 

Premijer je podsjetio kako je u Kliniku Fran Mihaljević proteklih dana stigao uređaj koji dnevno može izolirati preko 1500 uzoraka koronavirusa.

-  Najmodernija tehnologija vrijedna više od tri milijuna kuna, koja je bez naknade ustupljena klinici - istaknuo je Plenković dodavši kako je to Vlada dogovorila s tvrtkom Roche.

Premijer se na početku sjednice osvrnuo još i na nekoliko novih potresa u Zagrebu istaknuvši kako je javno savjetovanje o Zakonu o obnovi završilo, a na njega je podneseno 391 komentara. 

- Svi nadležni resori su zaduženi da ih temeljito analiziraju. Podsjećam i da je krenula aktivnost aplikacije putem sustava e-građani  za interventne mjere od 12.000 kuna, koje koordinira Ministarstvo graditeljstva, a također su tu i mjere koje poduzima Fond za energetsku učinkovitost za nabavu novih kondenzacijskih bojlera. Tu je već sada 1070 prijava, a sve je više zahtjeva za najam stanova - istaknuo je. 

Što se tiče mikroinvesticijskih zajmova, tzv Covid zajmova, naglasio je, izrazito su dobro korišteni.

- Riječ je o programu zajmova za obrtna sredstva do 750.000 kuna. Zaprimljeno je 5128 zahtjeva, čime je dosegnut limit prve alokacije, a dodjeljeno je 343 milijuna kuna za 900 poduzetnika. To je još jedna mjera za očuvanje radnih mjesta - rekao je. 

Najavio je i kako od utorka 23. lipnja, kreće isplata regresa za državne i javne službenike.