Obavijesti

News

Komentari 43

'Imamo devu!': Matija je otišao na gablec, a za to vrijeme Đurđica je otelila malu devicu

'Imamo devu!': Matija je otišao na gablec, a za to vrijeme Đurđica je otelila malu devicu
24

Majka Đurđica ne odvaja se od mladunčeta, dok tata Romeo sve promatra iz prikrajka. Beba deva još nema ime, a odabrat će ga čitatelji

VIDEO

Imamo devu! Imamo devu!, uzbuđeno je proteklog petka oko podneva uzvikivao Matija, timaritelj u Zoološkom vrtu "Hrvatska Sahara" u Đurđevcu. U samo pola sata, koliko mu je trebalo da obavi gablec, deva Đurđica otelila je slatko mladunče.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Deva 01:13

- Životinje obično noću na svijet donose mladunčad, a mala deva stigla nam je nešto iza podneva. Imala je 30-ak kilograma, ali odmah smo primijetili da joj je odličan refleks sisanja i nakon dva dana stala je na noge - ispričao nam je voditelj zoološkog Damir Hodalić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Majka Đurđica još je zaštitnički nastrojena prema mladunčetu i ne pušta je od sebe ni sekundu, dok ih ponosni otac Romeo promatra iz prikrajka. Devica još nema ime, a hrani se isključivo majčinim mlijekom. Đurđica ga ne daje puno, ali je toliko bogato i koncentrirano da je devici dovoljno za rast i napredak. Kako kaže Damir, uz majku će biti do prve godine, a krutu hranu počet će uzimati nakon šest mjeseci.

- Hranimo ih slamom, sijenom te kombinacijom žitarica i krmne smjese. Budući da mala deva ima jako dobre roditelje - otac Romeo je kapitalni primjerak od dva metra, a majka je malo niža, očekujemo da bi mogla narasti do 1,80 metara i težiti oko 500 kilograma - rekao nam je Damir. Istaknuo je zanimljiv podatak da deve, ako su dulje bez vode, mogu popiti 110 litara vode u 10 minuta.

Beba deva je velika atrakcija i za sam đurđevački kraj. Direktor tvrtke "Stari Grad Matija Bažulić" također je silno uzbuđen zbog nove, šeste deve u rezervatu "Đurđevački pijesci".

- Ovo nam je druga beba deva. S prvom je bilo velikih problema nakon što je došla na svijet, a ova mala je čudo. Odmah smo je odnijeli na slamicu, veterinar ju je pregledao i rekao da je sve u redu te smo je hranili svakih tri do četiri sata. Nakon dva dana stala je na noge i sama siše mamu, koja je baš zaštitnički nastrojena - govori Mario.

U rezervatu je trenutačno šest deva - dvogrbi mužjak Romeo, jednogrbi mužjak - kastrat Tomica i četiri ženke - Đurđica, Bela, Dina i novopridošla beba deva, koja za sada nema ime.

- Egzotičnim životinjama ime se daje po timaritelju, ali neka čitatelji odluče koje ime će deva dobiti. Nama je samo bitno da nam je živa i zdrava - rekao je voditelj zoološkog Damir Hodalić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a