Obavijesti

News

Komentari 6

"Imamo novu, a učenici idu u staru školu koja se raspada"

"Imamo novu, a učenici idu u staru školu koja se raspada"
3

DOSTA IM JE Roditelji iz Podcrkavlja prijete da će ispisati djecu jer od 2011. ne mogu ući u školu čija je gradnja koštala 11 milijuna kuna

VIDEO

Područna škola Blaž Tadijanović u Podcrkavlju, nedaleko Slavonskog Broda unatoč tome što je izgrađena prije pet godina i dalje zjapi prazna.

Niti danas prvi dan nastave kabineti i učionice neće primiti učenike. Umjesto u novu, učenici prvašići će u staru derutnu školu, a svi drugi u Podvinje u matičnu školu.

– Na sljedećoj sjednici Vijeća roditelja predložiti ću da djecu više ne šaljemo u školu. Ionako kažu da smo ruralno područje, pa nam se djeca ne moraju ni školovati, dati ćemo im neka čuvaju ovce – rekao je Vinko Japarić, jedan od članova Vijeća roditelja. Drugi roditelj Željko Medić dodao je da takvu situaciju više ne mogu trpjeti.

Ministarstvo prebacije krivnju

Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog Broda kao predstavnik osnivača škole, Veronika Čerernko, ravnateljica škole i Tomislav Trtanj, načelnik Općine Podcrkavlje sastali su se s roditeljima uoči početka nastave. Nažalost, roditelji ni ovaj put nisu čuli tko je kriv za tu situaciju. Grad kaže da krivicu snosi Ministarstvo obrazovanja. Načelnik općine je rekao da su mu u ministarstvu rekli da je grad vratio dokumentaciju koju su mu poslali kako bi pokrenuo postupak tehničkog prijema.

– Točno je da smo vratili jer u njoj nema potrebnih dokumenata, kao što su jamstva izvođača radova, ugovora s njima i još nekih – rekao je Andrić. Tomislav Trtanj, načelnik općine ipak smatra da je grad krivac, pa je pitao dogradonačelnika zašto nije dostavio spisak dokumentacije koja nedostaje i kako to da grad može skrbiti o 11 škola, a o ovoj svojoj u Podcrkavlju ne može.

Padaju ploče i radijatori


Neki roditelji smatraju da se netko debelo okoristio s 11 milijuna kuna, koliko je do sada utrošeno u izgradnju škole, te oko tri milijuna za prelijepu sportsku dvoranu koja je u potpunosti opremljena i stoji zatvorena dvije godine. Veronika Čerernko, ravnateljica, rekla je da su prostorije stare područne škole u Podcrkavlju opasne za djecu.

– Školska ploča u razredu gdje idu prvašići je pričvršćena na samo dva vijka. Pod odmorom se učionica mora zaključati ili s djecom mora ostati učiteljica. Bilo je slučajeva kad su padali radijatori, jer su zidovi truli. Utrošili smo minimalno sredstava u održavanje, jer nam se stalno govorilo da selimo u novu školu – rekla je ravnateljica. Da apsurd bude još veći i u slučaju da u narednih nekoliko dana budu gotovi svi građevinski radovi, kojih uistinu nema mnogo, nastava opet ne može početi jer natječaj za nabavku opreme nije ponovljen. Prvi je poništen, jer je za opremu trebalo oko 1,2 milijuna kuna i ministarstvo je bilo kratko za oko 200.000 kuna. Roditelji više nemaju strpljenja, traže da se imenom i prezimenom utvrde krivci i primjereno kazne. Gotovo ista situacija dogodila se i u Babinoj Gredi. Unatoč prosvjedima roditelja, stalnim pritiscima Josipa Krnića, načelnika općine Babina Greda prema Ministarstvu znanosti te apelima ravnateljice Osnovne škole Đurđice Babić, proteklih mjeseci nije nađena mogućnost da se u prostorima škole Mijata Stojanovića osigura početak nastave za osnovnoškolce iz Babine Grede.



Naime, ova velika babogredska škola, koju inače pohađa 350 učenika, ima problem sa školskom sportskom dvoranom čija je izgradnja započeta prije dvije godine i već nakon par mjeseci prekinuta. Šest metara duboka jama iskopana za temelje dvorane nalazi se tik uz školske zidove i već godinu dana predstavlja prijetnju jer su kiše isprale raskopano tlo i narušile statiku škole koja je počela pucati na pola. Ne samo da Ministarstvo nije na vrijeme raskinulo ugovor sa odabranim izvođačem radova, koji nije bio u stanju započeti ni završiti radove, kao ni osigurati iskopinu, nego nisu ni odvojili potrebna sredstva za sanaciju te rupe. Nastava za djecu od 1 do 4 razreda bit će organizirana u Osnovnoj školi u Cerni, a za djecu od 5 do 8 u Županji. Ni nastavnici ni roditelji nisu zadovoljni tim rješenjem.


‘Prijevoz djece koštat će milijun kuna. To su mogli uložiti u školu’

- Osigurali su i prijevoz za djecu do tih škola. Naravno da to nije sretno rješenje ni za koga, a ponajmanje za roditelje prvašića koji će svakoga dana putovati autobusom 15 kilometara do škole i isto toliko nazad. Naših 350 učenika do tih škola svakoga dana prevoziti 8 autobusa i to će biti ogroman trošak koji će već za par mjeseci iznositi milijun kuna, a tih istih milijun kuna mogli su uložiti u dvoranu, da su na vrijeme osigurali tu iskopanu rupu - kaže ogorčeni načelnik općine Babina Greda Josip Krnić. Ogorčena je i Đurđica Babić, ravnateljica Osnovne škole Mijat Stojaković

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."