Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
153 komentara

Imoćani ulažu u natalitet: Više djece u obitelji, više i novca...

Nova godina je i obiteljima u općini Runovići donijela dobre vijesti. Za prvo dijete će dobiti 2500 kn, za drugo 4000 kn, dok će za treće i svako sljedeće dijete općinska potpora biti 40.000 kuna

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
153 komentara

Znače nam ove mjere. I mi smo razmišljali o odlasku jer se teško živi s jednom plaćom. Moj suprug radi po cijeli dan, evo već je noć, a njega još kući nema.

Politika treba najprije razmišljati o mladima jer što će selo bez ljudi, na mladima svijet ostaje, rekla nam je Ana Madunić (27). U zaseoku Madunići u Imotskoj krajini ona u svojoj velikoj obitelji odgaja svoje tri djevojčice, Gabrijelu (5) te blizanke Paolu i Valentinu od nepune dvije godine, a svi s radošću iščekuju i četvrto dijete.

POGLEDAJTE VIDEO:

U kući Madunića smijeh i graja, u jednoga sina troje je djece, tu su djed i baka, kći i još jedan sin Ante, koji sa suprugom Anom iščekuje četvrto dijete. Svi žive zajedno u slozi i jedni drugima pomažu.

Pa ipak, Imotska krajina svakim je danom sve pustija. Stoga su vlasti osam općina ovoga kraja odlučile donijeti poticajne mjere demografske obnove.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL U obitelji Madunić u slozi žive tri generacije i čekaju sedmo dijete

Prve su krenule općine Cista Provo, Lovreć i Runović, koje su na svojim općinskim vijećima donijele odluku da će obitelji u kojima će se roditi treće i svako sljedeće dijete dobiti pozamašnu novčanu potporu. Cista Provo i Lovreć dodijelit će za svako treće i sljedeće dijete u obitelji po 50.000 kuna koje će isplaćivati u deset godina. Pridružila se i županija koja će u tri godine isplatiti po 14.500 kuna za svako treće dijete.

- Uvijek se je u selima rađalo više djece. Bile su pune kuće djece, a danas ljudi odlaze put gradova jer je selo opustilo. Ovo je samo jedna od pomoći kako bi što više mladih obitelji zadržali u ovim krajevima - rekao nam je Božo Čubić, načelnik Ciste Provo.

Nova godina je i obiteljima u općini Runovići donijela dobre vijesti. Za prvo dijete će dobiti 2500 kn, za drugo 4000 kn, dok će za treće i svako sljedeće dijete općinska potpora biti 40.000 kuna kroz pet godina.

- Mi to, unatoč malom proračunu, možemo. Ne treba ulagati u ceste po kojima neće imati tko hodati - izjavio je Mario Repušić, načelnik općine Runovići.

A da ove mjere odobravaju mlade obitelji potvrdili su nam Petra (29) i Krešo (31) Bosnić. Njihove dvije kćeri, Veronika (6,5) i Luce (2, 5), s nestrpljenjem broje još dvadesetak dana kad će zagrliti još jednu glavicu u obitelji. Dvije godine su Krešo i Petra živjeli u Žrnovnici kod roditelja, a onda jedno ljeto proveli u rodnoj Cisti Provo i odlučili ostati. Oboje rade u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovdje je život puno ljepši, bolji, ima više slobode nego u gradu. Mi smo ovdje puno sretniji - priča nam Petra.

- Ove mjere puno su bolje od jednokratnih pomoći jer nas prate više godina. Ipak, mislim da općina i županija neće moći bez pomoći države. Država treba donijeti i početi ostvarivati strategiju demografske obnove. Ne smije se više čekati, sve nas je manje - poručuje Krešo.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Obitelj Bosnić za svoju je obitelj, u kojoj očekuju treće dijete, odabrala život na selu

Na istoku Imotske krajine u općini Runovići još jedna mama Marina Jukić (37) broji “u sitno” svoje blagoslovljeno stanje. Peto dijete za ovu je mamu velika radost. Raduju se i najstarija Magdalena (13), Marija (12), Mate (10) i Roko (6,5).

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Mama Marina Jukić će peto dijete roditi u lipnju, a četvero starije braće i sestara neizmjerno se vesele

- Neki kažu nije to ništa, a ja ističem da svaka kuna dobro dođe, poglavito mladim obiteljima koje se odluče na treće dijete, a da ne govorim četvrto ili peto. To je lijepa gesta i pozdravljam tu odluku - poručuje Marina.

Općinska pomoć stiže i za đake u obliku besplatnih udžbenika, subvencioniranja dječjeg vrtića te studentima za stipendije i autobusne karte.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message