News

Komentari 5

Imovina ruske elite u Londonu mogla bi biti zaplijenjena, u nju bi smjestili ukrajinske izbjeglice

Imovina ruske elite u Londonu mogla bi biti zaplijenjena, u nju bi smjestili ukrajinske izbjeglice

Ako imamo dokaze i pravnu osnovu, onda ćemo to učinit, rekao je Dominic Raab kada su ga pitali može li britanska vlada zaplijeniti imovinu u vlasništvu oligarha povezanih s Kremljom u sklopu procesa sankcija

Imovina ruske elite u Londonu mogla bi biti zaplijenjena i korištena za smještaj ukrajinskih izbjeglica, rekao je potpredsjednik britanske vlade, piše Independent.

- Ako imamo dokaze i pravnu osnovu, onda ćemo to učiniti - rekao je Dominic Raab kada su ga pitali može li britanska vlada zaplijeniti imovinu u vlasništvu oligarha povezanih s Kremljom u sklopu procesa sankcija Rusiji.

 - Gledamo na sve u krugu, radi se o timskom radu cijele vlade, od ministra vanjskih poslova i obrane do Michaela Govea i, naravno, premijer se jako trudi - dodaje Raab.

Taj potez potaknuli su Liberalni demokrati, a navodno ga je u vladi zagovarao tajnik za stanovanje Michael Gove.

Britanska vlada suočila s kritikama zbog sporije i slabije primjene sankcija protiv Rusa povezanih s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu. No, Raab odbacuje kritike i tvrdi da je Britanija među prvima u provođenju sankcija.

- Čuli su se komentari da je Velika Britanija nekako bila spora, mi nismo bili spori. Bili smo među prvima u poduzimanju akcija. Ono što je stvarno važno je da djelujemo u dogovoru s našim europskim, američkim i drugim NATO saveznicima - govori Raab ističući da su sankcionirali više ruskih banaka nego EU.

- Jasno smo dali do znanja i uveli mjere tako da tri milijuna ruskih kompanija ne mogu podizati kredite ili biti uvrštene na britansko tržište dionica. Ove mjere, a svaka zemlja ima malo drugačije režime sankcija, sve su usmjerene na stezanje obruča i na izgladnjivanje financija koje ulaze u Putinov ratni stroj - objašnjava Raab.

Velika Britanija je preko noći sankcionirala još dvojicu ruskih oligarha, Alishera Usmanova i Igora Shuvalova. Prema ograničenjima, imovina im je zamrznuta i dobili su zabranu da putuju u Britaniju.

Najavljujući mjere, Boris Johnson je rekao da želi "nanijeti maksimalnu ekonomsku bol Putinu i njegovom ratnom stroju".

Najčitaniji članci