News

Komentari 1

Imunitet od progona: Putin jača zaštitu bivših predsjednika...

Imunitet od progona: Putin jača zaštitu bivših predsjednika...

Novi zakoni nastavak su opsežnih reformi ruskog političkog sustava koji je Putin pokrenuo ove godine. Te reforme mu, između ostalog, dopuštaju da se kandidira za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak zakone koji jamče bivšim predsjednicima produljenje imuniteta od kaznenog progona i omogućuju im da postanu doživotni senatori u gornjem domu parlamenta kada jednom napuste Kremlj. 

Novi zakoni nastavak su opsežnih reformi ruskog političkog sustava koji je Putin pokrenuo ove godine. Te reforme mu, između ostalog, dopuštaju da se kandidira za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju. U protivnom bi morao odstupiti 2024. godine.

Analitičari pomno proučavaju reforme nastojeći otkriti što bi 68-godišnji Putin mogao učiniti na kraju svog aktualnog mandata - drugog uzastopnog, a ukupno četvrtog.

Bivši predsjednici već uživaju imunitet od kaznenog progona za zločine koje su počinili dok su bili na dužnosti, ali novi zakoni im jamče produljenje imuniteta te neće moći biti uhićeni, neće ih se moći istražiti, ispitivati ili procesuirati. 

Novi zakon također otežava ukidanje predsjedničkog imuniteta. 

Taj postupak, između ostalog, omogućuje gornjem domu parlamenta da većinom glasova opozove odluku donjeg doma (na temelju jakih optužbi) da je predsjednik počinio izdaju ili drugi ozbiljni zločin. 

Ostali zakoni koje je potpisao Putin dopuštaju predsjednicima da imenuju do 30 senatora u Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta i da se pridruže Vijeću jednom kad napuste ured predsjednika. 

Najčitaniji članci