News

Komentari 36

Inače zdravi školarac (10) umro je od kobnog sindroma. Stigao je u bolnicu tek tri dana ranije...

Inače zdravi školarac (10) umro je od kobnog sindroma. Stigao je u bolnicu tek tri dana ranije...

Dobio je multisistemski upalni sindrom. Stručnjaci su takve komplikacije uočili kod mališana koji prebole COVID-19

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu od posljedica infekcije korona virusom.

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica virusa COVID - 19 u Hrvatskoj. Neslužbeno doznajemo da dječak nije bolovao od drugih bolesti nego je došlo do rijetke komplikacije. Odnosno, došlo je do multisistemskog upalnog sindroma, koji se kod neke djece i adolescenata javlja kao pretjerani imunološki odgovor na Covid-19 infekciju ili nakon kontakta s Covid pozitivnom osobom.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: Dječak je tri dana bio na liječenju

Sve se zbivalo vrlo brzo. Dječak je, kako neslužbeno doznajemo, prve simptome dobio u subotu. U nedjelju mu se stanje primirilo, te su ga u ponedjeljak testirali na Covid-19. Prvi nalaz, s datumom 18. siječnja, bio je negativan. No početkom tjedna dječakovo stanje se pogoršalo, zbog čega su ga dovezli na Hitni prijam zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u četvrtak. Ravnatelj Klaićeve, prof. dr. sc. Goran Roić, potvrdio nam je da je dječak kod njih primljen 21. siječnja poslijepodne. Kako doznajemo, na prijemu ništa nije upućivalo na nešto neuobičajeno.

Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu, kazao je dr. Roić.

Takvih pacijenata sa sličnom anamnezom u Klinici u dnevnom ritmu imaju mnogo. Odmah su počeli s dijagnostikom, laboratorijskim i drugim pretragama.

- Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada, koja je ukazala na probleme u više sustava, bubrežnu insuficijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Iste večeri prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja - objasnio je Roić.

Neposredno pred sam operacijski zahvat, prije uvođenja u anesteziju, dječak je pao u srčani arest, odnosno došlo je do zastoja srca.

- Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije dovršen je operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori - kazao je Roić.

Iako je dječak na prijemu imao negativni nalaz na Covid-19, s datumom od 18. siječnja, ponovno su ga testirali PCR testom. Rezultat su dobili 22. siječnja. Bio je pozitivan.

- Zbog pozitivnog nalaza i zatajenja više organa naši stručnjaci odmah su posumnjali da bi se moglo raditi o multisistemski upalnom sindromu te je dijete 22. siječnja prebačeno na Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ - rekao je Roić.

Unatoč svim mjerama liječenja i intenzivne njege i potpore dječak je, nažalost, preminuo u noći na nedjelju. Toliko su brzi i jaki bili ti upalni procesi. Smrt dječaka komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Smrt ovog dječaka najtužnija je vijest od početka globalne pandemije. U nedjelju ujutro saznao sam tu vijest. Dječak je bio pozitivan na koronu, preminuo je najvjerojatnije od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije, koja je opisana u literaturi u dječjoj dobi. Dakle, u dobi od dvije do petnaest godina moguće je ovakvo zbivanje. Uzrokovano je samom infekcijom, ali dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile te na taj način može zahvatiti više organa - rekao je Beroš.

Dodao je da je zatražio očitovanje iz Klinike za dječje bolesti kao i iz Zarazne bolnice te je već u nedjelju i dobio najveći dio dokumentacije.

Najčitaniji članci