Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Indeks': Jedni će ići u zatvor, a drugi će raditi za opće dobro

Osijek: Sudac nikoga nije oslobodio krivnje za brojna djela koja im se stavljaju na teret. Profesori su dobili trogodišnju zabranu rada na fakultetu zbog primanja mita

Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
48 komentara

Profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković su svojim djelima bacili ljagu na cijeli Ekonomski fakultet u Osijeku, ali i na sve svoje kolege profesore, rekao je Darko Krušlin, sudac Županijskog suda u Osijeku izričući im u petak nepravomoćnu presudu optuženima u "Aferi indeks". 

Među osuđenima su posrednik i poznati poduzetnik Božo Omazić te studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić. Njih šestero su porekli sve optužbe i bili su jedini od 38 optuženih u ovoj pravosudnoj sapunici koji se nisu nagodili s Uskokom. No, nisu se uspjeli spasiti, jer sudac nikoga nije oslobodio krivnje za brojna djela koja im se stavljaju na teret, poput prepisivanja znanstvenih radova, uzimanja novca, automobilskih guma, pečenih prasaca i janjaca i upisivanja prolaznih ocjena bez polaganja ispita.

Rad za opće dobro

Miljenko Crnjac je osuđen na 16 mjeseci zatvora, s tim da je pola godine zatvora bezuvjetno, a 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Pritom mora platiti sudske troškove u iznosu od 2.500 kuna i ne smije po okončanju kazne raditi na nikakvim poslovima na Ekonomskom fakultetu u trajanju od tri godine. I drugom profesoru, Luki Crnčeviću, sud je izrekao nakon isteka polugodišnje zatvorske kazne trogodišnju zabranu rada na Ekonomskom fakultetu

No, profesoru Crnčeviću, kao i Boži Omaziću, Dragani Karlušić, Branku Maraviću i Draženu Šestiću, sud je omogućio da presude od pola godine zatvorske kazne zamijene radom za opće dobro u trajanju od 50 radnih dana i to moraju obaviti u sljedećih osam mjeseci. Ne odrade li rad za opće dobro, morat će bezuvjetno u zatvor odležati izrečenu kaznu od pola godine.

Još ranije su na pripremnim većina optuženih priznali svoju krivnju, jer ih je Uskok dugo vremena tajno pratio i snimao i dokazi s kojima su bili suočeni bili su i više nego uvjerljivi. Tako se među prvima na nagodbu sa sucem bio odlučio i prvooptuženi, sada već umirovljeni profesor Goran Marijanović, koji je osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, s tim što se jedna godina odnosi na bezuvjetni zatvor, a preostalih godinu i 11 mjeseci je kažnjen uvjetno ukoliko sljedećih pet godina ne ponovi kazneno djelo. Pritom je dužan platiti novčanu kaznu od 100.000 kuna, a u proračun Republike Hrvatske mora uplatiti 13.000 kuna koliko mu se nedvojbeno dokazalo da je primio mita.

Umirovljena profesorica Anka Mašek Tonković osuđena je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, a Marijanovićev asistent, Dražen Ćućić, zahvaljujući nagodbi, dobio je godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro u trajanju od 730 sati. 

Profesor Dražen Barković osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a s osuđujućom presudom prošlo je i četvero studenata. Njih trojica osuđeni su na četiri mjeseca zatvora, što im je zamijenjeno radom za opće dobro u trajanju od 40 mjeseci, dok je jedna studentica osuđena na pet mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Uskok podignuo optužnicu protiv 38 profesora i studenata Ekonomskog fakulteta

Inače, afera Indeks je rezultat godinu i dva mjeseca velikih istražnih radnji, uhićenja i obavijesnih razgovora nakon kojih je Uskok podignuo optužnicu protiv 38 profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku. 

Optužnicom se okrivljenim profesorima i asistentima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stavlja na teret da su 2010. i 2011. godine, sukladno prethodnom dogovoru s okrivljenim posrednicima, u više navrata okrivljenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta. Činili su to bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Zauzvrat su, stoji u optužnici, u više navrata primali novac i razne darove.

Najveća svota koja se neslužbeno spominjala pri kupoprodaji ispita je 1.800 kuna za neutvrđeni predmet. 

Profesora matematike Miljenka Crnjca teretilo se da je tri studentice zamolio da mu prepišu znanstvene radove, a zauzvrat će im dati ocjenu više. Sve su tri dobile jedinice na pismenom ispitu, pa im je u indeks upisana – dvojka! Usto, tereti ga se da je upisao dvojku studentici Barbari Lukavečki bez ispitivanja. Njegov razgovor sa studenticama, predočen audio zapisom na jednom od ročišta, vrhunac je moralnog dna na koje se spustio sveučilišni profesor. Kad je trima studenticama podijelio papire kako bi mu prepisivale znanstvene radove, obećao im je "plaću" za taj posao – "ocjenu više". 

- Bit će plus jedan. Pismeni dobiješ dva, tri zaključno, u redu?, predložio je profesor.

- Znači, mi sada na ispitu ako dobijemo jedan, imamo dva? – pitala je studentica Ivona Kopf.

- Uvijek plus jedan!, potvrdio je profesor Crnjac.

- E onda nećemo ni spavati, samo ćemo pisati!, nije krila zadovoljstvo studentica.

- To je to, ovo je sad čista financijska matematika, zaključio je Crnjac. 

Tijekom suđenja i preslušavanja Uskokovih audio zapisa, profesor Miljenko Crnjac se čak sprdao s tim snimkama tvrdeći da je ispit u njegovom kabinetu bio javniji nego u fakultetskoj dvorani. 

Profesori Crnjac i Crnčević nisu bili na izricanju presude, ali sudac Darko Krušlin je ipak iskoristio prigodu da javnosti objasni kako je, primjerice, "profesor Crnjac sve vrijeme govorio da nije primio mito, očito ne znajući da se mito sastoji i od neke druge koristi, a to su sve prednosti i pogodnosti za obavljeni posao".

- Stalno se poziva profesor Crnjac na to da pismeni ispit nije toliko bitan, čak su izmislili ocjenu nula, što ne postoji nigdje, osim kod profesora Crnjca. To jasno govori što su radili, rekao je sudac u obrazloženju presude.

Možda vas zanima i ovo:
Message