Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Indijanci bježe iz Amazone jer ih ubijaju dileri i strane tvrtke

Nekoliko mladih urođenika iz plemena koje do sada nije imalo nikakav kontakt s civilizacijom, pobjeglo je iz Perua u Brazil i zatražilo oružje za obranu od masakra

National Indian Foundation (FUNAI)/Youtube
Video: National Indian Foundation (FUNAI)/Youtube
16 komentara

Svijet je potresla snimka nekoliko pripadnika indijanskog plemena iz Amazone koji su nedavno po prvi put došli u kontakt s civilizacijom kako bi zatražili pomoć. Brazilska vladina Nacionalna urođenička fundacija objavila je vijest da je pleme peruanskih Indijanaca bilo prisiljeno pobjeći u sjeverni Brazil iz područja u kojima su u prašumi Amazone nedirnuto živjeli, nakon što su ih u nizu masakara desetkovali trgovci drogom i ilegalni drvosječe .

Petorica mladića i dvije djevojke, koliko su etno-okolišni aktivisti razumjeli uz pomoć tumača iz jednog od asimiliranih plemena, potječu iz plemena od pedesetak pripadnika. Video prikazuje događaj od utorka. Urođenici su pregazili rijeku Envira i, nakon primitka nešto hrane kao znak dobre volje, objasnili su da su im "bijeli ljudi" u Peruu nedavno pobili toliko rođaka da ih nisu uspjeli sve ni sahraniti .

Od lokalnih stanovnika tog zabačenog kraja u Brazilu na koje su naišli, dobili su oruđe i oružje kako bi se obranili, a navodno i jedan komad vatrenog oružja .Od 29 milijuna Peruanaca, urođeničkog ih je porijekla 45 posto. Neke skupine plemena čak polažu zakonom zajamčeno pravo na velike prostore u Amazoni i u Andama. No, njihova prava u praksi se godinama teško i brutalno krše. Najagresivnije su tvrtke koje se bave rudarenjem, sječom i preradom drva te crpljenjem nafte .

Slijede proizvođači kokaina koji usred amazonske prašume također krče šumu za svoja polja koke, a u najgoroj poziciji su plemena kojima su dileri droge i agresivne tvrtke prvi kontakt s civilizacijom.

Urođenicima je u novije doba najgore bilo razdoblje vladavine predsjednika Alana Garcie od 2006. do 2011. Osim po bogatim nalazištima nafte, Peru je poznati i kao vodeći južnoamerički proizvođač bakra, srebra, zlata i cinka. Ipak, u Garcijinom mandatu siromaštvo je rapidno raslo. Zlobnici bi rekli zato što je kompromitirani predsjednik više vodio računa o vlastitim koruptivnim poslovima.

Bivši je predsjednik u jednom trenutku odlučio podijeliti amazonsku šumu na manje dijelove za čije bi iskorištavanje potom prodavao koncesije stranim tvrtkama. Područja za ekonomsko iskorištavanje trebala su se proširiti sa 13 na čak 70 posto Amazonije . No, Indijanci su se usprotivili jer nije bio predviđen nikakav njihov udio u zaradi

Ranija iskustva Ekvadora govorila su da ulazak industrije u prašumu urođeničkom stanovništvu donosi onečišćenje, bolesti, siromaštvo i potpunu egzistencijalnu propast. Na zahtjeve Indijanaca nitko se nije obazirao, na što su oni stali blokirati neke ceste i naftne bušotine. Garcia ih je optužio za ignoranciju, terorizam te šurovanje s opozicijom i Chavezom, a na kraju je na njih poslao helikoptere i naoružane vojnike .

Tek nakon što je BBC javio o stotinama pobijenih urođenika , među kojima je bilo i djece, Kongres Perua izglasao je suspenziju zakona koji su multinacionalnim kompanijama omogućavali juriš na 440.000 četvornih kilometara prašume. Državni teror osudili su Katolička crkva i nevladine organizacije, a sljedeće je izbore dobio Ollanta Humala, i sam sin odvjetnika koji se borio za prava radnika i Kečua Indijanaca.

Humala je 2011. obećao da će se posvetiti siromašnim i obespravljenim urođenicima, da će povesti računa o jezivom naslijeđu Gacie, uništenim usjevima, šumama i izvorima vode. Da bi se ubrzo pokazalo da ni novi predsjednik nema volje ili snage dovesti u red mahom strane kompanije . Primjerice američku tvrtku Newmont s 4,8 milijardi dolara vrijednim projektom otvorenog rudnika zlata.

Urođenici su predsjednika optužili da ih je izdao. Prosvjedi su se nastavili te su vlasti u mandatu aktualnog predsjednika do sada pobile 12 urođeničkih prosvjednika . S amazonskim plemenima koja tek dolaze u dodir s ovakvom civilizacijom stanje je pak još puno gore jer stradavaju već i od pukog kontakta s primjerice virusima gripe na koju nisu imuni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message