Obavijesti

News

Komentari 22

Indijski predsjednik u Zagrebu: 'Želimo razmjenjivati iskustva'

Indijski predsjednik u Zagrebu: 'Želimo razmjenjivati iskustva'
4

Nakon ceremonije svečanog dočeka, indijski gost, prvi šef te države u posjetu Hrvatskoj, razgovarao je s predsjednicom u četiri oka, a oboje su nazočili potpisivanju četiriju sporazuma o suradnji

VIDEO

Indija pozdravlja skorašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, rekao je u utorak u Zagrebu indijski predsjednik Ram Nath Kovind i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović istaknuo važnost jačanja bilateralnih odnosa, napose gospodarskih gdje je Indija pozvana da otvori distribucijski centar u Riječkoj luci. 

Nakon ceremonije svečanog dočeka, indijski gost, prvi šef te države u posjetu Hrvatskoj, razgovarao je s predsjednicom u četiri oka, a oboje su nazočili potpisivanju četiriju sporazuma o suradnji. 

"Mi pridajemo veliku važnost odnosima s Europskom unijom", rekao je Kovind u zajedničkoj izjavi za novinare s predsjednicom. 

Raduje se što će u prvoj polovici 2020. Hrvatska predsjedati Europskom unijom što će biti okvir za jačanje suradnje. 

Kovind je naglasio "važnost Europske unije na globalnoj sceni". 

Važno je da Europska unija bude sidro globalne stabilnosti i sigurnosti u ovom polariziranom svijetu, rekao je.

S obzirom na geostrateški položaj Hrvatske unutar EU-a, Hrvatska je "preuzela odgovornost djelovati kao snažna karika u energetskom povezivanju srednje, južne i istočne Europe", rekla je predsjednica.  

Radi se na promidžbi Riječke luke kao ulaza u srednju i istočnu Europu i zonu slobodne trgovine, rekla je i pozvala Indiju da se uključi. 

"U tom pogledu upoznala sam predsjednika kako bismo pozdravili osnivanje indijskog distribucijskog centra u Riječkoj luci", rekla je.

Indijski predsjednik pozvao hrvatske tvrtke da ulažu u njegovu zemlju

Predsjednik Kovind kazao je da je s njime u Hrvatsku doputovalo veliko poslovno izaslanstvo te istaknuo da se veseli što će se u srijedu obratiti nazočnima na Hrvatsko-indijskom gospodarskom forumu.  

Pozvao je hrvatske tvrtke da ulažu u Indiju i podsjetio da su indijski poslovni ljudi već ulagali u farmaceutiku i u sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. 

"Zainteresirani smo za razmjenu iskustava u području energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT), obrane, brodogradnje te u zdravstvenom sektoru", rekla je predsjednica. 

Oboje su izrazili zadovoljstvo razmjenom turista. Indijski predsjednik nazvao je "impresivnim" broj ukupnih posjetitelja u Hrvatskoj, a među njima je više od 64.000 turista iz Indije.  

Jedan od četiriju sporazuma koji je danas potpisan je Sporazum o suradnji u turizmu koji su potpisali hrvatski resorni ministar Gari Capelli i indijski veleposlanik u Zagrebu Arindam Bagchi. 

Impresivni hrvatski sportski uspjesi

"Jednako impresivnim" Kovind smatra globalni hrvatski sportski uspjeh, a što je, po njegovim riječima, u Indiji bilo praćeno s velikim zanimanjem. 

Nada se da će Sporazum o suradnji  između kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sports Authority of India (SAI) potpisan danas dovesti do zajedničke inicijative za jačanje kapaciteta u sportu.  

U utorak je potpisan i Sporazum o osnivanju Katedre za sanskrt na Sveučilištu u Zagrebu što znači da će odsad u Zagrebu raditi profesor iz Indije i taj studij dignuti na novu, kvalitetnu razinu, objasnio je novinarima pročelnik Odsjeka za indologiju i dalekoistiočne studije Ivan Andrijanić.

Također je potpisana obnova Sporazuma o suradnji za Katedru za hindi, moderan indijski jezik.  

U Hrvatskoj vlada veliko zanimanje za indijsku kulturu. Jezik sanskrt, temelj indijske civilizacije i kulture, uči se u Hrvatskoj od 1876., a Odsjek za indologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovan je prije 60 godina.

Indija poklonila Hrvatskoj poprsje Mahatme Gandija, "ikone mira"

Indija, koja je brojem stanovnika najveća demokracija na svijetu, ove godine obilježava 150. godišnjicu rođenja oca indijske neovisnosti. 

Tim povodom Indija poklanja Hrvatskoj poprsje Mahatme Gandhija, "ikone mira", rekao je predsjednik. Kazao je da je  "počašćen" što je primio Velered kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom. 

To najviše odlikovanje u Hrvatskoj indijskom je predsjedniku dodijeljeno za iznimne zasluge unapređenja odnosa i razvitka suradnje između dviju zemalja i promicanje prijateljstva i partnerstva hrvatskog i indijskog naroda. 

Predsjednik je zahvalio predsjednici što je osudila barbarski napad počinjen prošli mjesec u Indiji.

Doprinos Indije u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, iznimno je cijenjen u svijetu, rekla je u svojoj izjavi predsjednica. Jednako je tako cijenjen indijski doprinos u područjima klimatskih promjena, zaštite okoliša, kibernetičke sigurnosti i zaštite ljudskih prava, kazala je.

Nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednik se sastaje i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a  srijedu osim na gospodarskom forumu održat će predavanje na zagrebačkom sveučilištu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...