News

Komentari 0

Inflacija u EU i eurozoni na novim rekordnim razinama

Inflacija u EU i eurozoni na novim rekordnim razinama

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju je dosegnula nove rekordne razine u uvjetima nastavljenog poskupljenja energenata

A u Hrvatskoj drži korak s europskim prosjekom, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je dosegnula rekordnih 5,6 posto, porastavši 0,3 postotna boda u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je uvećana za 0,1 postotni bod, na 5,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci, u skladu s Eurostatovom procjenom objavljenom 2. veljače.

U siječnju prošle godine u EU su potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane 1,2 posto, a u eurozoni 0,9 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, od gotovo 29 posto u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 19 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila u osam zemalja, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu Grčke

Na početku 2022. dvoznamenkaste godišnje stope inflacije ponovno su bilježile Litva i Estonija, gdje su cijene u usporedbi s istim razdobljem godine ranije poskočile 12,3 odnosno 11 posto.

Blizu je i Češka s rastom potrošačkih cijena od 8,8 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, rast cijena usporio je u siječnju na 5,1 posto, s 5,7 posto u prosincu, budući da je izostao efekt niske poredbene osnovice u drugoj polovini 2020., povezan sa sniženom stopom PDV-a.

Njemačka vlada privremeno je snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Istu godišnju stopu inflacije u siječnju je bilježila Italija, također značajan trgovinski partner Hrvatske.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u siječnju bile više za 5,5 posto nego u istom razdoblju godine ranije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od listopada 2008. godine kada je iznosila 5,7 posto.

U prosincu 2021. iznosila je 5,2 posto, a u siječnju prošle godine cijene su stagnirale.

Istu je stopu inflacije kao i Hrvatska na početku ove godine bilježila i Grčka.

Slovenija, također važan hrvatski trgovinski partner, u siječnju je imala inflaciju od šest posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježilo drugo najveće gospodarstvo EU-a, ono Francuske, od 3,3 posto. Slijedi Portugal, s inflacijom od 3,4 posto, a blizu je i Švedska, s rastom cijena od 3,9 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Najčitaniji članci