Obavijesti

News

Komentari 7

Marić: 'Uveli smo mjere da ne bi došlo do spirale inflacije'

Marić: 'Uveli smo mjere da ne bi došlo do spirale inflacije'

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u srijedu navečer u Dnevniku Nove TV gdje je pričao o novim Vladinim mjerama za ublažavanje inflacije

VIDEO

U srijedu su predstavljene Vladine mjere za ublažavanje posljedica niza poskupljenja, vrijede 4.8 milijardi kuna, a njima se smanjuje PDV na hranu te bi umirovljenici trebali dobiti jednokratnu pomoć.

S obzirom na inflaciju prikupljeno je 500 milijuna kuna PDV-a više u prvih 45 dana ove godine nego prošle, rekao je ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV.

Pokretanje videa...

VIDEOVIJESTI 16.02. 01:14

 - Ovo je u fiskalnom i gospodarskom smislu najmanje značajan kvartal. Meni je još važniji podatak da smo oko 11 posto više, što se tiče doprinosa za mirovinsko osiguranje - rekao je ministar Marić.

Od 1. travnja građani su zaštićeni, ali gospodarstvo nije. Obrtnici i poduzetnici dobit će još dva ili tri računa s uvećanim cijenama plina. - Kao i do sada, izazovna su vremena i okolnosti. Ne bih radio razdiobu. Kada je bila covid-kriza, mjere su najvećim dijelom bile usmjerene prema poduzetnicima. Kada gledamo ove mjere - ideja je da se građanima na neki način ublaži rast cijena - nastavio je ministar Marić.

Velika analiza Vladinih mjera: 'To dobro zvuči, ali pitanje je što će napraviti trgovci s cijenama'
Velika analiza Vladinih mjera: 'To dobro zvuči, ali pitanje je što će napraviti trgovci s cijenama'

Kafići, restorani, frizerski saloni.... svi će dobivati uvećane račune, ali kako će preživjeti do 1. travnja, naveo je Mislav Bago te upitao ministra hoće li se to preliti na korisnike koji će plaćati skuplje usluge.

- Mislim da su to neki već i učinili, što je s druge strane i legitimno jer smo tržišno gospodarstvo. Zato i jesmo izašli s ovim mjerama da ne bi došli u tu spiralu inflacije. Važno je da se svi skupa u ovim okolnostima racionalno ponašamo - naveo je.

- Znamo za građane da su zaštićeni do 1. travnja kada su u pitanju cijene energenata. Što se tiče pojedinih artikala - to je ono što gledamo poglavito ako želimo zaštititi, a želimo, one sa najnižim dohocima - umirovljenike i oni čija su primanja ispod prosječne plaće - rekao je Marić.

Voditelj Mislav Bago je upitao Marića zašto onda nije smanjen PDV na svu hranu.

- Puno je veći financijski efekt. Ali mislim da je jasna poruka - svježe meso, riba, voće, povrće - odgovorio je.

'PDV na električnu energiju i plin treba trajno ukinuti'
'PDV na električnu energiju i plin treba trajno ukinuti'

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će biti javno prikazani oni koji neopravdano povećavaju cijene.

- Mi smo u utorak završili Zakon o euru. Znate da u tom Zakonu je najveći dio o dualnom iskazivanju cijena. Svi skupa trebamo dati obol da ne dođe do toga - zaključio je.

- Svi se trebamo racionalno i odgovorno ponašati. Za euro smo napomenuli da ćemo potaknuti udruge civilnog društva da se putem javnog natječaja angažiraju i prate tu situaciju - rekao je Marić.

Gospodarstvenicima niži PDV ništa ne znači jer je to prolazna stavka. U utorak je Martina Dalić predložila da se smanji porez na dohodak, da bi to bilo potrebno rasterećenje. - Mi smo u proteklih nekoliko godina u gotovo svakom krugu porezne reforme smanjivali porez na dohodak. Posljednjom mjerom je smanjen porez na 20 posto, odnosno 30. Puno smo do sada i napravili - objasnio je Marić.

- Mjere su prezentirane kako bi se spriječio porast cijena. Isključivo su fiskalne mjere - zaključio je Marić.

Novi paket mjera komentirao je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Dnevniku HRT-a.

- Mnogi su i na samu najavu poskupljenja energenata reagirali poskupljenjima tako da mjere mogu djelovati i na suzbijanje inflacije. Naša je i namjera da investiramo taj novac kako bi suzbili porast cijena u budućem vremenu - rekao je Aladrović.

Naglasio je kako je u ekonomiji jedan od ključnih faktora upravljanje očekivanjima. 

- U ovom slučaju radi se o tome. Pokazali smo na koji način vidimo podizanje cijena energenata i kako država može intervenirati u pojedine cijene na koje inflacija ima najveći učinak. Na ovaj paket mjera gledamo kao na pomoć svim građanima Hrvatske, poduzetnicima, i posebno ranjivim skupinama i poljoprivrednicima - ispričao je ministar Aladrović.

Dodao je i da je novi Vladin paket mjera sveobuhvatan i da će se njime sigurno suzbiti rast cijena u budućnosti. 

- Tržišno gospodarstvo znači i slobodno formiranje cijena - naglasio je Aladrović komentirajući skepsu u javnosti da, vezano za proizvode za koje je smanjen PDV s 13 na 5 posto - neće doći do smanjenja cijena. 

- S druge strane, kroz poreznu politiku - očekujemo da će se to smanjenje PDV-a preliti na povećanje dohotka građana i pozitivan utjecaj na nepodizanje cijena. Povijest nas uči da je bilo obrnutih situacija, ali moramo jasno upozoriti na odgovornost trgovačkih lanaca. Olakotna je okolnost da imamo fragmentirano i konkurentno tržište hrane i očekujemo da će smanjenje PDV-a utjecati na to da se cijene hoće smanjiti - poručio je.

- Mi smo kao Vlada u ovom trenutku učinili zaista sve što smo mogli da bi suzbili porast cijena. Sigurno da to neće djelovati na sve jednako. Adresa za postavljanje ovog pitanja je zagrebačka Gradska plinara - Opskrba gdje se loše upravljalo -  zaključio je Aladrović komentirajući poruku zagrebačkih gospodarstvenika da mjera za plin nije dovoljna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca