Obavijesti

News

Komentari 90

Od 1. siječnja rabljena vozila jeftinija, a kupnja jednostavnija

Od 1. siječnja rabljena vozila jeftinija, a kupnja jednostavnija
5

Zakonskim promjenama kupac će sve obaviti na jednom mjestu, a iznos pristojbe odredit će se posebnim pravilnikom i to temeljem starosti vozila i snazi motora po kilovatu...

VIDEO

Vlada je usvojila izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila koje je još u lipnju najavljivao ministar financija Zdravko Marić. Bilo je planirano da izmjene Zakona stupe na snagu 1. srpnja, no to se ipak nije dogodilo. 

Kako je na današnjoj sjednici obrazložio državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić, ukida se porez na kupnju rabljenih automobila te se on zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati prilikom registracije vozila. 

To će pojednostaviti proceduru prijenosa vlasništva rabljenog automobila jer se do sad to moralo obavljati na tri mjesta u četiri koraka, a prema ovim izmjenama cijeli postupak obavljat će se na jednom mjestu. 

Kako je istaknuo Tufekčić, nije riječ o novom nametu već transformaciji davanja koje se plaća prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila. 

Visina upravne pristojbe koja će se plaćati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja istog, izračunavat će se prema propisanom iznosu upravne pristojbe u kunama po kilovatu ovisno o godini starosti. 

Prema ovim izmjenama, za porezne obveznike očekuje se plaćanje upravne pristojbe u  50 posto manjem iznosu od iznosa dosadašnjeg posebnog poreza na stjecanje rabljenog motornog vozila.

Izmjene Zakona stupaju na snagu 1. siječnja 2018. 

Što se tiče novih automobila, Vlada će uredbom propisati način izračuna posebnog poreza ovisno o prodajnoj cijeni, emisiji CO2 i vrsti goriva koje vozilo koristi za promet.

Kapitalni remont 10 helikoptera

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za kapitalni remont 10 helikoptera Mi-171Sh na teret sredstava državnog proračuna koji će biti obavljen u ZTC-u Velika Gorica. Ukupna vrijednost remonta iznosi 206 milijuna kuna od čega će ove godine biti plaćeno 96 milijuna kuna za što su sredstva osigurana u proračunu, u 2018. godini 60 milijuna kuna i u 2019. godini 50 milijuna kuna. 

- Ovi helikopteri su iznimno važni za pomoć civilnim strukturama, za hitni medicinski prijevoz, traganje, spašavanje i protupožarnu sezonu. Ova odluka predstavlja i investicije u gospodarstvo jer će posao raditi hrvatska firma koja će koristiti usluge isporučitelja.

Od iznimne je važnosti za naše Oružane snage i HTZ Velika Gorica - poručio je ministar obrane Damir Krstičević. 

Ulazak u Schengen

Vlada je, među ostalim, usvojila i odluku o osnivanju međuresorne radne skupine za osiguravanje ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor te je imenovala članove izaslanstva Republike Hrvatske u međudržavnom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.

Plenković: Inicijative oporbe bile su osuđene na propast

Na početku današnje sjednice u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna događanja prošlog tjedna stavivši naglasak na dvije inicijative oporbe rušenja Vlade i ministrice demografije Nade Murganić koje je nazvao neuspjelima i bespotrebnima. 

- Zahvaljujem parlamentarnoj većini na 78 glasova i na vrlo sadržajnoj raspravi. Kako sam i najavio, to je bilo osuđeno na propast - poručio je. 

Istaknuo je i kako su ovog tjedna predstavnici Ministarstva financija bili na turi po europskim gradovima i razgovarali o refinanciranju duga od pet milijardi eura u cestovnom sektoru kako bi se produljila ročnost i kamate

- Vjerujem da će rezultati razgovora koje Marić vodi danas u Londonu rezultirati refinanciranjem ovoga duga, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina - rekao je Plenković. 

Podsjetio je i na današnju važnu obljetnicu, pet godina od oslobađajuće presude našim generalima u Haagu i njihovog povratka.

Žalac: Vlada čini sve za Vukovar

Vlada čini sve za Vukovar, više nego ikada prije, izjavila je u četvrtak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac novinarima prije sjednice Vlade, upitana što je ostvareno za Vukovar od Vladinih obećanja sa sjednice u tom gradu prije godinu dana.

- Jako puno toga je ostvareno. Pripremili smo nacrt prijedloga Zakona o razvoju Grada Vukovara u duhu današnjeg vremena, a s obzirom da u dogovoru s radnom skupinom i Gradom Vukovarom tražimo izuzeće od 'de minimis' potpora (potpore male vrijednosti) koje smatramo važnim sukladno članku 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, rekla je Žalac.

Izrazila je žaljenje što to nitko ranije nije potaknuo kao temu, kao i uvjerenje da će Ministarstvo financija, Opća uprava za tržišno natjecanje i Opća uprava za regionalnu politiku zajednički napraviti sve da se novim zakonom te potpore i odobre.

- Znači, ono što smo u Vukovaru na sjednici 17. studenoga 2016. dogovorili, Vlada zaista čini za Vukovar sve, više nego ikada prije, istaknula je ministrica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.